InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip băutură răcoritoare necarbogazoasă cu extract de ceai si alte fructe, ce se regăsesc pe piața din România.
Mare atenție la aceste băuturi răcoritoare! Ce pericole prezintă? Alertă InfoCons
În total au fost analizate 30 de produse. Află AICI care sunt producătorii și distribuitorii. Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor au rezultat urmatoarele :
Din punctul de vedere al continutului de extract de ceai și al conținut de fruct din compoziția băuturilor:
- extractul de ceai cantitatea variaza intre 0.08 și 0.20 % din compoziție
- suc de fructe cantitatea variaza intre 0.03 și 3% din compoziție
Toate produsele ce au facut obiectul studiului contin E-uri (aditivi alimentari).
- Numericul de aditivi alimentari variaza intre 1 – 8:
- 3.33% din produse au în compoziție 8 E-uri;
- 10% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 43.33% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 20% din produse au în compoziție 2 aditivi;
- 3.33% din produse au în compoziție 1 aditiv
Află AICI care sunt tipurile de aditivi alimentari din compoziția băuturilor care au făcut obiectul studiului.
Aditivii alimentari regăsiți frecvent în produsele analizate
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:
- toate produsele ce au facut obiectul studiului au în componență acid citric (E330)
- 80% dintre produsele studiate au avut în componență citrat de sodiu (E331);
- 66.67% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
Toate produsele ce au facut obiectul acestui studiu au avut pe etichetă informațiile nutriționale.
- Valoarea energetică variaza intre între 1 kcal și 32 kcal
- Cantitatea de grăsimi variază între 0g și <0.5g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și <0.1g.
- Află AICI cantitatea de glucide
- Cantitatea de zaharuri variază între 0g și 7.7g;
- 93.33% din produsele analizate nu conțin fibre.
- Cantitatea de proteină variaza între 0g și <0.5g pentru produsele studiate.
- . Cantitatea de sare din produsele variaza între 0g și 0.06g.