Locuitorii unui mare oraș din România sunt avertizați de autorități să nu consume apa de la robinet furnizată în sistem centralizat. Asta pentru o probă de rutină prelevată în vara anului trecut s-au constatat depășiri ale unor parametri.

Şocant este că rezultatele au fost comunicate la aproximativ șapte luni de la momentul prelevării probei!

Ce s-a descoperit în apa furnizată în Câmpina, al doilea cel mai mare oraş din Prahova

O depășire a nivelului de tetracloretenă și tricloretenă a fost identificată în apa furnizată orașului respectiv. Direcția de Sănătate Publică Prahova a cerut un anumit lucru până la efectuarea celei de-a doua probe. Aceasta a doua probă este menită să confirme sau să infirme concentrația celor doi compuși chimici.

Direcția de Sănătate Publică Prahova a recomandat populației să evite consumul apei pentru băut, gătit și spălat.

Direcția de Sănătate Publică a recomandat evitarea consumului de apă

Conform unui comunicat emis vineri de Primăria Câmpina, la data de 25 ianuarie, Direcția de Sănătate Publică Prahova a informat primăria, operatorul Hidro Prahova și cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie.

Informarea este legată de faptul că o probă de apă prelevată în cursul anului 2023, precis la 26 iunie, și neconfirmată de o a doua probă recoltată conform procedurii până în acel moment, a evidențiat neconformități în privința a doi compuși chimici – tetracloretenă și tricloretenă – depășind concentrația maximă admisă.

„Până la prelevarea celei de-a doua probe în vederea confirmării/infirmării concentrației celor doi compuși chimici, Direcția de Sănătate Publică Prahova a recomandat evitarea consumului de apă pentru băut, gătit și spălat”, precizează sursa citată.

Vedere din municipiul Câmpina
Vedere din municipiul Câmpina / SURSA FOTO: Facebook, Primăria Câmpina

Detaliile venite de la Hidro Prahova

Operatorul Hidro Prahova explică că depășirea indicilor este într-o măsură minimă, respectiv de 12,5 µg/L, comparativ cu valoarea admisă de 10 µg/L.

„În urma analizei unei probe de rutină (din cadrul monitorizării de audit) procesate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), prelevată la ieșirea din Stația de Tratare a Apei Muscel – Voila Câmpina, s-a constatat o depășire minimală a nivelului de tetracloretenă și tricloretenă de 12,5 µg/L față de valoarea admisă de 10 µg/L.

Este important de menționat că au fost prelevate și probe din rețeaua de alimentare cu apă potabilă din Câmpina (de la punctele Spitalul Municipal și Piața Centrală), acestea situându-se sub valoarea de 0,51 µg/L, mult sub pragul maxim admis de 10 µg/L”, subliniază Hidro Prahova.

Lucrări pentru igienizarea tuturor rezervoarelor

În contextul acestor constatări, în intervalul 26 – 28 ianuarie, se vor desfășura lucrări pentru igienizarea tuturor rezervoarelor și a Stației de Tratare Muscel – Voila. Ulterior, se va relua analiza apei de la ieșirea din stație pentru a evalua valorile parametrilor tetracloretenă și tricloretenă, conform precizărilor sursei citate.

„Proba în discuție a fost colectată la data de 26.06.2023, iar informarea Direcției de Sănătate Publică Prahova către Hidro Prahova SA a fost comunicată la data de 25.01.2024”, a menționat operatorul.

Pentru ziua de luni, 29 ianuarie, este planificată retestarea calității apei la punctul neconform, inclusiv testarea apei brute din sursa de apă pentru parametrul identificat ca neconform. Referitor la potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor ca urmare a consumului de apă contaminată cu concentrații de tetracloretană și tricloretană peste nivelul admis pentru o perioadă extinsă de timp (mai mulți ani), DSP a explicat că acestea pot include riscul de afecțiuni hepatice, renale, ale sistemului imunitar, sistemului nervos central, sistemului reproductiv masculin, dezvoltarea fătului și un risc crescut de cancer.

„Apa în care concentrația de tetracloretană și tricloretană depășește limita maximă admisă nu devine mai sigură prin fierbere; dimpotrivă, prin procesul de fierbere, concentrația contaminantului crește, mărind cantitatea de contaminant ingerată. DSPJ Prahova a recomandat consumatorilor din zona afectată să evite consumul de apă de la robinet pentru băut, gătit și spălat până la restabilirea calității apei conform standardelor potabilității”, subliniază DSP.

Rolul Direcției de Sănătate Publică

Direcția de Sănătate Publică (DSP) este o instituție în cadrul sistemului de sănătate publică din România și din alte țări. Rolul principal al DSP este de a asigura implementarea politicilor de sănătate publică la nivel local și regional. Această instituție are responsabilități variate.

Printre acestea se numără supravegherea sănătății publice și prevenirea bolilor. Instituția se ocupă controlul bolilor transmisibile. Pe listă se află autorizarea activităților în domeniul sănătății. În plus, Direcția de Sănătate Publică se mai ocupă și de gestionarea situațiilor de urgență în sănătate publică dar și colaborarea cu alte instituții.

DSP are un rol esențial în menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate a populației la nivel local și regional.