Potrivit Wellandgood, apa potabilă ținută mai multe ore într-un pahar nu este tocmai sănătoasă. Praful, resturile și chiar țânțarii pot ajunge în pahar peste noapte. Chiar și un recipient închis, cum ar fi sticla, poate crea probleme, pentru că pielea noastră este acoperită de transpirație, praf, celule moarte și chiar secreții nazale, care, odată ajunse în apă, o transformă într-un mic focar de bacterii.
De ce apa din pahar are un gust ciudat
„Când apa de la robinet sau chiar cea îmbuteliată stă în pahar, peste noapte, este expusă la aer, iar asta permite dioxidului de carbon, care se află în aer, să se dizolve în apă”, spune Kelly Johnson-Arbor, specialist în toxicologie și director medical al Poison.org.
„Dioxidul de carbon este transformat în corpul nostru în acid carbonic printr-o enzimă numită anhidrază carbonică. Anhidraza carbonică transformă, de asemenea, acidul carbonic înapoi în dioxid de carbon”, explică el.
Cu cât apa rămâne mai mult timp afară, cu atât se dezvoltă mai mulți compuși acizi
Cu cât apa rămâne mai mult timp afară, cu atât în ea se dezvoltă mai mulți compuși acizi, schimbându-i în timp gustul. Acididitatea acidului carbonic este ceea ce conferă apei din pahar acel gust neplăcut, de stătut, atunci când o bem. „Când există un exces de dioxid de carbon în apa potabilă, bem mai mult acid carbonic, deoarece dioxidul de carbon este transformat în acid carbonic de către anhidraza carbonică. Aciditatea crescută a apei face ca apa să aibă un gust amar sau de vechi”, spune Dr. Johnson-Arbor.
Efecte periculoase asupra sănătății
El precizează însă că gustul neplăcut al apei nu este periculos pentru sănătate. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze ar fi cantitatea de bacterii. ”Dacă bei dintr-un pahar și apoi îl lași să stea peste noapte, bacteriile prezente în pahar se pot acumula și pot avea efecte periculoase asupra sănătății”, spune dr. Johnson-Arbor.
Cel mai bine ar fi ca băuturile sau apa să nu fie lăsată în pahar pe perioade lungi de timp, adică mai multe ore.
Fenomenul de schimbare a aromei generată de acidul carbonic nu apare doar în cazul apei. Există și medicamente care afectează nivelul anhidrazei carbonice din corp, menționează medicul.
Deoarece aceste medicamente pot provoca niveluri anormale de acid carbonic în organism, pot provoca, de asemenea, modificări ale gustului, similar modului în care apa are un gust mai amar după ce a stat în aer liber.