Valentin Lazea: Să nu mai călătoriți cu avionul, ci cu trenul
Economistului-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, a lansat un avertisment în ceea ce privește „viața pe datorie”. Oficialul a subliniat că practicarea dobânzilor reale pozitive de către băncile centrale va avea consecințe devastatoare pentru datornici, aducând cu sine „un iad” în viața lor.
El a sugerat că o schimbare de mentalitate și de comportament este necesară pentru supraviețuirea într-un mediu financiar incert.
„De doi ani de zile băncile centrale practică dobânzi real pozitiv. Ceea ce va face un iad din viața datornicilor. Ideea este așa: nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități. Refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriți cu avionul, ci cu trenul”, a spus economistul-şef al BNR într-un podcast.
Economistul Valentin Lazea a explicat că traiul pe datorie era cândva o excepție și chiar o rușine, iar fenomenul s-a extins abia în secolul XX, odată cu apariția creditelor și a cardurilor de credit. De asemenea, Lazea a subliniat că practica traiului pe datorie a evoluat și că riscurile asociate acesteia sunt acum mai mari ca niciodată.
„Generațiile tinere își închipuie că a existat credit dintotdeauna. Creditul, traiul pe datorie era o chestie foarte riscantă până la 1914 și foarte izolată. Da, traiul pe datorie era o excepție. Chiar era o rușine ca muncitor american să iei credit. După care am început primele forme incipiente.
Ford și primii fabricanți de mașini, pentru că erau scumpe mașinile au dat credit pentru oamenii pe care îi cunoșteau foarte bine pentru ca aceștia să-și ia mașină. După aceea a intervenit așa-numitul revolving credit. Marile lanțuri de magazine americane au zis: îi știm pe clienții aceștia așa că le dăm pe datorie ca să cumpere tot de la noi marfă. Erau o chestie strict personalizată”, a declarat Lazea.
Oficialul BNR avertizează și în privința pericolelor populismului
În plus, Valentin Lazea atrage atenția asupra pericolelor populismului și slăbiciunilor democratice care pot să apară în urma unei gestionări necorespunzătoare a politicii economice.
„Politicienii mizează pe această necunoaștere a economiei de către publicul larg. Toți economiștii știu că iluzia banilor este un instrument de a manipula masele zicându-le vă mai dăm niște bani. Și oamenii zic ura, trăiască, dar nu se gândesc că poate nu au o creștere de productivitate care să justifice acei bani.
Niciunul nu se gândește la asta și de aici tot lanțul slăbiciunilor despre care vorbim: populism, pericole la adresa democrației”, a mai declarat economistului-șef al BNR.