Dar există un lucru care nu are ce căuta în cafea: frișca instant. Iată de ce ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a vă polua cafeaua cu acest produs care nu oferă nimic bun organismului, potrivit Delish.com.
De fapt, frișca nu există
Frișca instant nu conține nici o urmă lactate. Potrivit dr. Amy Lee, șeful departamentului de nutriție de la Nucific, culoarea sa este albă „pentru a te face să te simți mai bine”. În realitate, majoritatea sunt o combinație de sirop de porumb, apă și uleiuri vegetale parțial hidrogenate. Ingredientele sunt formulate cu atenție pentru a avea toate notele potrivite de dulce-laptos.
Este plină de chimicale
Aceste produse conțin un amestec nociv de agenți de îngroșare și conservanți. Agenții de îngroșare precum caragenanul și guma de celuloză ajută frișca instant să obțină acea textura groasă și delicioasă. Conservanți precum hidroxianisolul butilat (BHA) și hidroxitoluenul butilat (BHT) permit produsului să nu se strice.
Se știe că agenți de îngroșare precum caragenanul cauzează inflamații și probleme gastro-intestinale, iar conservanți precum BHA și BHT pot dăuna sistemului reproducător.
Este plină de zahăr
Cu excepția cazului în care utilizați frișcă instant zahăr, toate tipurile au zahăr adăugat. Unele mărci conțin cinci grame per linguriță, ceea ce reprezintă 10% din zahărul recomandat zilnic.
Te face să ai și mai mult poftă de zahăr
Dacă consumi mult zahăr dimineața, zahărul din sânge te va face să simți nevoia de zahăr pentru tot restul zilei. După cum explică dr. Lee, „dacă îți începi ziua cu mult zahăr, nivelul de bază al satisfacției și saturației va fi crescut. Probabilitatea ca tu să simți poftă de dulce va fi mult mai mare.”
Variantele zahăr sunt și mai rele
În lumea alimentelor procesate, „fără zahăr” înseamnă doar că, în loc de sirop de porumb, companiile folosesc îndulcitori artificiali pentru a obține aroma dulce. Asta înseamnă mai multe substanțe chimice!
Nu e surprinzător că îndulcitorii artificiali pot avea un impact negativ, cum ar fi reducerea bacteriilor bune din biomul intestinal și creșterea riscului de diabet de tip 2.
Aproape imposibil de consumat cu moderație
Dacă frișca instant face parte din rutina zilnică, toate acele substanțe chimice și zahărul se vor adăuga în timp, în mod semnificativ, făcându-te să simți nevoia să consumi și mai mult.
Există multe modalități de a bea cafeaua fără chimicale! Dacă nu vă place frișca naturală, folosiți lapte de ovăz sau lapte de migdale. Dacă vă place cafeaua mai dulce, adăugați puțin zahăr brun sau sirop simplu. Toate aceste opțiuni conțin și zahăr sau grăsimi, dar ingredientele sunt ușor de recunoscut, așa că știi ce consumi.
Cafeaua poate fi și mai sănătoasă dacă adăugați acest ingredient
Acest ingredient banal este scorțișoara.
„Unele studii arată că scorțișoara poate scădea nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și poate reduce nivelul ridicat al colesterolului și trigliceridelor”, spune dr. Michelle Mehta.
Ea adaugă: „Scorțișoara ne întărește sistemul imunitar, scade riscul de cancer și adaugă un efect protector pentru inima și creierul nostru”.
Adăugarea scorțișoarei în cafea poate fi și o modalitate de a o îndulci, ceea ce este deosebit de benefic, deoarece zahărul, precum și înlocuitorii zahărului pot avea un impact negativ asupra sănătății inimii.
„Zahărul și îndulcitorii artificiali sunt unele dintre cele mai nesănătoase lucruri pe care le adăugăm în cafea. Mulți îndulcitori artificiali conțin substanțe care nu sunt sănătoase în general pentru organism, și, prin urmare, nu sunt sănătoase pentru inimă. Acești îndulcitori creează inflamații în organism”, explică ea.
Dacă nu vă place scorțișoara puteți adăuga pudră de cacao
Pudra de cacao neîndulcită este un alt ingredient sănătos de adăugat cafelei, deoarece este legat de susținerea tensiunii arteriale și a colesterolului. Pudra de cacao are câțiva nutrienți importanți, inclusiv zinc, fier și magneziu.
Prin urmare, consumul de cafea nu că este doar bun pentru inimă, dar îi puteți adăuga mai multă aromă și beneficii suplimentare pentru sănătatea inimii.
Cheia este să adăugați condimente bogate în antioxidanți (cum ar fi scorțișoara sau cacao) și să evitați aditivii cu zahăr sau ingrediente artificiale.