Un metabolism și un sistem digestiv sănătos sunt susținute printr-o dietă echilibrată, o bună hidratare, cât mai multă mișcare și un somn odihnitor. De aceea, este bine să știm ce mâncăm, cât mâncăm și ce ar trebui să evităm. O combinație de alimente care poate fi dăunătoare metabolismului este aceea între produsele care conțin amidon și cele acide. Pentru un metabolism mai rapid și o digestie mai bună, acest mix trebuie să fie exclus de la orice masă.
Un nutriționist consultat de site-ul Shefinds explică de ce combinația între alimentele cu amidon și cele acide nu este una ideală.
Amidonul, „cel mai des consumat tip de carbohidrați”
Alimentele și băuturile acide (cafeaua, sosul de roșii, băuturile carbogazoase, lactatele etc.) pot duce la balonare și indigestie. Acest lucru este valabil și când vine vorba de alimente cu amidon. Potrivit Healthline, amidonul este „cel mai des consumat tip de carbohidrați”.
Alimentele clasificate drept carbohidrați complecși au la bază „multe molecule de zahăr unite între ele”. Cel mai obșnuit mod de a consuma alimente acide combinate cu cele cele cu amidon este atunci când mâncăm paste cu sos de roșii.
Dacă vă simțiți balonat și lipsit de energie după ce ați mâncat paste, acesta ar putea fi motivul.
Pastele cu sos de roșii trebuie evitate
O porție de spaghete conține 43 grame de carbohidrați, dintre care 36 provin din amidon. Pastele sunt un carbohidrat simplu. Asta înseamnă că organismul îl descompune rapid în glucoză (energie), ceea ce provoacă o creștere a zahărului din sânge.
Carbohidrații simpli nu vă țin de foame pentru mult timp, așa că este posibil să mâncați mai mult și astfel să vă îngrășați.
Cu siguranță, asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la paste, deoarece există și varianta lor din cereale integrale. Dacă le combinați cu sosuri de roșii proaspete, poate fi un preparat sănătos și foarte gustos.
Cum afectează metabolismul amidonul procesat
„Cel mai puțin sănătos tip de carbohidrați” sunt „carbohidrații ultra-procesați, rafinați” care se găsesc frecvent în alimentele ambalate și în „orice produs prăjit (cartofi prăjiți/ceapă etc)”, explică nutriționistul Mike Hunnes.
Aceste alimente bogate în amidon „nu oferă niciun beneficiu nutrițional” și nu conțin vitamine și minerale, antioxidanți și compuși anti-inflamatori. Acest lucru, avertizează medicul, este foarte dăunător metabolismului” pentru că duce la oscilații ale insulinei, crește IGF-1, un marker inflamator, crește riscul bolilor cronice și al depozitării grăsimilor.
Treceți pe cereale integrale, nuci, leguminoase și fructe
Hunnes subliniază că ar fi bine să includem în alimentație „carbohidrații cel mai puțin procesați”, cum ar fi cerealele integrale, nucile, semințele, leguminoasele și cât mai multe legume, „în forma lor naturală, neprocesată”. Dincolo de faptul că nu sunt dăunătoare pentru metabolism, acestea sunt anti-inflamatoare, bogate în fibre și ajută la reglarea greutății. Legumele fără amidon, cum ar fi broccoli și conopida, sunt bogate în fibre, proteine și/sau grăsimi sănătoase.