Mare atenție la ce pâine cumpărați! 50% din acest aliment de bază are aditivi alimentari
Protecția Consumatorilor informează că obiectul studiului au fost 50 de produse tip pâine, care au provenit de la România Hypermarche, Auchan, Carrefour, Lidl, Frontera Trading, Grewe, Karamolegos Bakery România, Dobrogea Grup, Boromir, Oltina Impex Prod Com, Velrom, Smart Food Solutions și Vel Pitar.
În urma studiului s-a descoperit că doar 26% dintre produse au pe etichetă procentajul ingredientului principal. Dintre aceștia, făina este într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție, în timp ce amestecul de panificație este într-o proporție cuprinsă între 66,7 și 69,4%.
Dacă vorbim despre pâinea cu semințe, cereale sau cartof, 14% dintre acestea au semințe în proporție de 1,2-29%, 4 procente conțin cereale în proporție de 13,2 – 16,7%, în timp ce 4 procente conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4 și 6 procente.
De asemenea, s-a mai descoperit că 66% dintre companiile producătoare de pâine nu menționează proveniența ingredientelor principale.
Pâine cu aditivi alimentari
InfoCons arată că 50% din produsele de tip pâine au în compoziție E-uri (aditivi alimentari). În funcție de tipul de pâine, diferă și cantitatea de aditivi alimentari, astfel:
- 8 procente din produse conțin 4 E-uri
- 4 procente din produse conțin 3 E-uri
- 14 procente din produse conțin 2 E-uri
- 24 procente din produse conțin un aditiv alimentar
- 50 procente din produse nu prezintă niciun aditiv alimentar
În plus, din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari, cei care se regăsesc cel mai des în pâine sunt:
- acidul ascorbic (E300) – descoperit la 60% dintre produsele studiate
- acidul scorbic (E200) – descoperit la 48% dintre produsele studiate
- propionat de calciu (E282) – descoperit la 40% dintre produsele studiate
În ceea ce privește cantitatea de sare și zahăr, InfoCons arată următoarele date:
- Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g, în timp ce 2 procente din produsele studiate nu au menționat dacă se regăsesc sau nu zaharuri în compoziția lor
- Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g, în timp ce 2 procente dintre produsele studiate nu au avut sare în compoziție
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu. Cumpără informat și dacă ai orice întrebare, suntem aici să te ajutăm. Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te despre ceea ce vrei să cumperi și nu uita: ajută-ne să te ajutăm!”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.