Carnea și alte alimente procesate au devenit parte integrantă din dieta multor oameni și asta pentru că aceste produse se prepară și se consumă mai ușor.
Dar nu mai trebuie repetat ceea ce ni se spune la nesfărșit: alimentele procesate nu sunt deloc benefice pentru organism, iar consumul regulat de alimente foarte procesate poate duce la probleme semnificative de sănătate.
Un raport OMS din 2015 avertiza că un consum de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer al sistemului digestiv. Recomandările OMS se refereau la toate produsele din carne obținute prin sărare, maturare, fermentare, afumare sau alte procese menite să îmbunătățească gustul și valabilitatea.
În afara gustărilor procesate, produsele procesate din carne sunt din ce în ce mai dăunătoare organismului, ducând la balonare, inflamație și alte probleme digestive. Dacă aveți probleme cu sănătatea intestinală și consumați în mod regulat carne procesată, ar trebui să fiți conștient că vă puneți organismul la grele încercări, potrivit Shefinds.
Risc crescut de cancer de colon, cancer colorectal și alte tipuri de cancer gastro-intestinal
Când vine vorba de sănătatea intestinală, nu se poate spune că există o carne procesată ”mai bună decât alta”. Este clar că toate sunt pline de conservanți și de ingrediente nesănătoase care, în timp, ne afectează organismul.
„Toate cărnurile procesate sunt asociate cu un risc crescut de cancer de colon, cancer colorectal și alte tipuri de cancer gastro-intestinal, inclusiv cancerul de stomac”, explică Dana Ellis Hunnes, autoarea cărții Recipe for Survival. „Iar aici vorbim de toate tipurile de salam, de hotdogs, de bacon și orice are nitrați sau care a fost afumat.”
Nitrații provoacă boli de inimă și duc la apariția diabetului
Deși ne lăsăm duși de val și credem că alimentele procesate reprezintă o masă simplă și rapidă, acestea aduc foarte puține beneficii sănătății, ingredientele pe care le conțin fiind extrem de dăunătoare. N
itrații, care sunt un adaos frecvent în carnea procesată, provoacă boli de inimă și chiar duc la apariția diabetului când sunt consumați în mod regulat. Introducerea substanțelor chimice și aditivilor în alimente împiedică în mod natural orice beneficiu pentru organism, iar nitrații din mezeluri trebuie evitați.
Sute de studii au arătat cum mici cantităţi din carcinogeni cunoscuţi, prezenţi în carnea gătită ori formaţi în timpul digerării cărnii procesate, pot explica apariţia cancerului. Acestea au arătat că aceşti compuşi pot fi absorbiţi şi metabolizaţi în intermediari reactivi care se pot cupla la ADN şi pot produce mutaţii.
Dincolo de toate astea, chiar dacă nu trece prin procesare, carnea poate avea un impact asupra sănătății intestinale ducând la balonare, inflamație și disconfort, contribuind, de asemenea, la un risc crescut de diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral, obezitate.