Mare atenție la acest produs de post! Poate conține până la 13 E-uri
InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pastă vegetală ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 39 de produse, de la diversi producători si distribuitori.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):
- Broccoli 33% din compoziție
- Boabe de soia 32 % din compoziție
- Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
- Boabe de soia 32 % și masline 2.1% din compoziție
- Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
- Masline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
- Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
- Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
- Semințe de in 2.5% din compoziție
- Ceapă verde 2% din compoziție
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):
- 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13
- 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
- 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
- 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
- 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;
Ce aditivi alimentari au fost depsitați
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:
- 58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
- 43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).
Ce sunt aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale?
E 407 (caragenanul ) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.
E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.
E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat biacid de sodiu, E 331(ii) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.
”Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.