Deși medicii recomandă să mâncăm regulat alimente sănătoase, pentru a menține inima într-o formă maximă, există și alimente care pot agrava riscul apariției unor boli de inimă prin creșterea colesterolului și înfundarea arterelor. Un astfel de aliment de care ar trebui să ne ținem departe este carnea roșie.
Carnea roșie ar trebui evitată pe cât posibil dacă țineți la sănătatea inimii, recomandă medicii.
Pentru a afla motivul exact, site-ul SheFinds a cerut explicații de la medicul cardiolog Nitin Bhatnagar. Acesta a oferit o scurtă prezentare a efectelor nocive pe care le are carnea roșie asupra organismului și a dat câteva sfaturi pentru schimbarea dietei.
Asocierea dintre carnea roșie și bolile de inimă
Dr. Bhatnagar avertizează că un consum frecvent de carne roșie (carne de vită, miel, vițel și porc) poate duce la numeroase complicații de sănătate, inclusiv la boli de inimă și alte boli cronice precum cancerul.
Dr. Bhatnagar notează că au fost efectuate numeroase studii pentru a investiga legătura dintre aceste afecțiuni și carnea roșie.
„O astfel de investigație a dezvăluit un produs secundar alimentar TMAO (trimetilamină N oxid) care este format de bacteriile intestinale în timpul digestiei”, spune medicul.
Conținutul ridicat de grăsimi saturate din carnea roșie, la fel de vinovat
Practic, TMAO, care provine din substanțele chimice din carnea roșie, poate contribui la apariția bolilor de inimă prin înfundarea arterelor și provocând cheaguri.
„TMAO mărește depozitele de colesterol din căptușeala pereților arteriali, iar asta crește riscul apariției cheagurilor, provocând atac de cord sau accident vascular cerebral”, avertizează el.
În plus, conținutul ridicat de grăsimi saturate din carnea roșie poate fi considerat la fel de responsabil de apariția unor boli de inimă, cancer și accident vascular cerebral.
Dr. Bhatnagar subliniază că este important să luați în considerare modul în care este pregătită carnea. „Multe dintre alimente sunt preparate cu sare, ceea ce înseamnă riscuri mai mari”, spune el.
Vestea bună este că efectele TMAO sunt reversibile
Dar, subliniază el, niciodată nu e prea târziu să facem o schimbare dacă suntem îngrijorați de sănătatea noastră.
„Vestea bună este că efectele TMAO sunt reversibile”, spune dr. Bhatnagar, explicând că, atunci când participanții la studiul menționat anterior au încetat să mai mănânce carne roșie, „nivelurileTMAO au scăzut”.
Astfel, putem ști că schimbările în dietă pot reduce bolile de inimă, susține el.
Schimbați carnea roșie cu legumele
Cheia unei diete sănătoase este moderația, iar pașii mici pot face, în cele din urmă, diferența. Dacă doriți să acordați prioritate sănătății inimii, dr. Bhatnagar sugerează să schimbați, pe cât posibil, carnea roșie cu legume.
„S-a demonstrat că o dietă echilibrată pe bază de legume reduce considerabil riscul de boli cronice și boli cardiovasculare”, conchide el.