Dar, până acum, legătura lor cu apariția cancerului nu era bine stabilită, iată că un studiu publicat recent în PLOS Medicine, care a analizat peste 100.000 de subiecți, a arătat că persoanele care consumă un nivel ridicat de îndulcitori pot prezenta riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Un îndulcitor artificial, numit ciclamat, vândut în SUA și în alte țări începând cu anii 70, crește cancerul de vezică urinară la șobolani, au indicat studii mai vechi. Cu toate acestea, fiziologia umană este foarte diferită de cea a șobolanului, iar studiile observaționale nu au reușit să stabilească o legătură clară între îndulcitor și riscul de cancer la om. În ciuda acestui fapt, mass-media a continuat să avertizeze asupra legăturii între îndulcitori și cancer, potrivit The Conversation.

Aspartamul și acesulfamul K, asociați cu un risc crescut de cancer

Pentru a evalua aportul de îndulcitori artificiali, cercetătorii au cerut participanților să țină un jurnal alimentar. Aproximativ jumătate dintre participanți au fost urmăriți timp de mai bine de opt ani.

Studiul a raportat că, în mod special, aspartamul și acesulfamul K, au fost asociați cu un risc crescut de cancer: în special cancerul de sân și cel legat de obezitate, cum ar fi cancerul colorectal, de stomac și de prostată. Acest lucru sugerează că eliminarea anumitor tipuri de îndulcitori din dietă poate reduce riscul de cancer.

Efecte asupra sănătății

Multe alimente comune conțin îndulcitori. Acești aditivi alimentari imită efectul zahărului asupra receptorilor gustativi, oferind acel gust dulce, fără calorii sau cu foarte puține. Unii îndulcitori apar în mod natural (cum ar fi stevia sau siropul de yacon). Alții, cum ar fi aspartamul, sunt artificiali.

Sucraloza și zaharina dăunează ADN-ului, ceea ce poate duce la cancer

Deși au puține sau deloc calorii, îndulcitorii au un efect asupra sănătății noastre. De exemplu, aspartamul se transformă în formaldehidă (un carcinogen cunoscut) atunci când este digerat de organism. Acest lucru poate face apoi ca celulele să devină canceroase.De asemenea, s-a demonstrat că și alți îndulcitori, inclusiv sucraloza și zaharina, dăunează ADN-ului, ceea ce poate duce la cancer.

Îndulcitorii pot avea un efect semnificativ asupra bacteriilor care trăiesc în intestin

Îndulcitorii pot avea un efect semnificativ asupra bacteriilor care trăiesc în intestin. Schimbarea bacteriilor din intestin poate afecta sistemul imunitar, iar asta poate însemna că acestea nu mai identifică și nu mai elimină celulele canceroase.

Dar și cu diferitele experimente pe animale și pe celule încă nu este clar cum pot îndulcitorii să susțină modificările canceroase ale celulelor. Multe dintre aceste experimente ar fi, de asemenea, dificil de aplicat la oameni, întrucât cantitatea de îndulcitor este administrată în doze mult mai mari decât poate consuma vreodată un om.

Consumul excesiv de îndulcitori artificiali, asociată și cu creșterea greutății corporale

Pe baza dovezilor actuale, se poate afirma că un consum excesiv de îndulcitori artificiali este asociată cu creșterea greutății corporale, deși cercetătorii nu sunt siguri dacă nu cumva îndulcitorii cauzează direct acest lucru. Deși noul studiu recent a luat în considerare indicele de masă corporală al oamenilor, este posibil ca modificările grăsimii corporale să fi contribuit la dezvoltarea multor dintre aceste tipuri de cancer, nu îndulcitorii înșiși.

În cele din urmă, riscul de a dezvolta cancer la cei care au consumat cele mai mari niveluri de îndulcitori artificiali în comparație cu cei care au consumat cele mai mici cantități a fost modest, fiind cu doar 13% mai mare.

Chiar dacă legătura dintre utilizarea îndulcitorilor și boli, inclusiv cancer, este controversată, e important de reținut că nu toți îndulcitorii sunt la fel. Dacă îndulcitori precum aspartamul și zaharina pot fi asociați cu unele probleme de sănătate, Stevia, produsă din planta Stevia rebaudiana, este considerată utilă în controlul diabetului și al greutății corporale. De asemenea, poate să scadă tensiunea arterială.