Un nou studiu, realizat de experții de la Universitatea din Carolina de Sud, publicat recent în revista ”Nutrients”, a constatat că persoanele care au mâncat mai multe alimente care produc inflamație în organism au avut un somn mai prost decât cei care au mâncat mai puține astfel de alimente, scrie Fortune.
Inflamația apare la toată lumea, indiferent dacă realizăm sau nu. Sistemul imunitar este cel care produce inflamație pentru a proteja organismul de infecții, leziuni sau anumite boli. Pe lista alimentelor ”vinovate” de statusul inflamator al organismului se află mâncărurile bogate în grăsimi hidrogenate, carbohidrații rafinați și carnea procesată.
Când oamenii se îndreaptă către o dietă echilibrată, anti-inflamatorie, dorm mai bine
Dr. Michael Wirth, unul dintre autorii principali ai studiului, profesor asistent de epidemiologie și biostatistică la Școala de Sănătate Publică Arnold a Universității din Carolina de Sud, a analizat rolul dietelor inflamatorii într-un număr de persoane din categorii diferite: ofițeri de poliție, femei gravide și bărbați, în general. Toate aceste studii au ajuns la aceeași concluzie: când oamenii se îndreaptă către o dietă echilibrată, anti-inflamatorie, dorm mai bine.
”Ei nu dorm neapărat mai mult. Dar petrec mai mult timp în pat dormind, fără să aibă un somn întrerupt, și având un somn de calitate. Le îmbunătățește eficiența somnului”, avertizează el.
Explicația este simplă: nivelurile ridicate de markeri inflamatori, precum interleukina 6 și factorul de necroză tumorală, inhibă ritmul natural al ciclului somn-veghe, spune Wirth. Dacă dieta unui om conține frecvent alimente inflamatorii, „își pierde acel ritm natural al ciclului somn-veghe”, subliniază el.
Cum este cel mai bine să trecem la alimente anti-inflamatorii
Sfatul său pentru cei care doresc să-și îmbunătățească somnul, prin dietă, este acesta: nu faceți trecerea bruscă! Medicul susține că, în general, oamenii nu acceptă ideea unor schimbări radicale de viață și de alimentație. În schimb, el sugerează că ar trebui început prin a adăuga mai întâi câteva alimente anti-inflamatorii în dietă. Iată care sunt acestea:
- Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale
- Pește gras (somonul și tonul)
- Fructe viu colorate( căpșuni, cireșe, portocale și afine)
- Nuci și migdale
- Ardei iute (jalapenos și habaneros)
Condimentele, unele dintre cele mai bune anti-inflamatorii de pe planetă
Chiar și modificările mici pot face diferența, cum ar fi adăugarea unor condimente, ierburi, ceapă și/sau usturoi în felurile de mâncare. Condimentele și ierburile, în special, sunt „unele dintre cele mai anti-inflamatorii alimente de pe planetă”, spune Wirth. Dacă deja dormiți mai bine și doriți să faceți încă un pas înainte, reduceți consumul de proteine animale și alimente „care vin gata ambalate”, recomandă Wirth.
Astfel, veți căuta fructe, legume, proteine, lactate și altele asemenea și veți evita alimentele procesate pline de conservanți și aditivi nesănătoși. Studiile au descoperit că un consum regulat de nuci și semințe este asociat cu markeri reduși ai inflamației și cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet.
Gustările inflamatorii, care trebuie evitate, includ:
- Chipsuri
- Biscuiți
- Produse de patiserie
- Cereale
- Prăjituri
- Băuturi carbogazoase îndulcite
Beneficiile vor fi vizibile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung
Alte alimente care trebuie evitate din cauza statutului lor inflamator sunt prăjelile și alimentele bogate în ulei. Eliminarea chiar și a unuia dintre aceste alimente va pune corpul pe calea vindecării, spune Wirth. Iar beneficiile vor fi vizibile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. „După două, trei, patru nopți de somn foarte bun, veți începe să vedeți schimbări în vigilența din timpul zilei, capacitatea de a gândi, fără a fi la fel de obosit din punct de vedere fizic”, spune el.