Riscul de cancer ar putea crește odată cu consumul anumitor alimente și băuturi. Anumite alimente și băuturi ar putea expune oamenii unui risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal, susține un nou studiu publicat în revista Nutrients. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Zhejiang din China au analizat 139 de factori dietetici și impactul acestora asupra riscului de a dezvolta cancer colorectal.
Au identificat opt alimente, care s-a demonstrat că influențează riscul de cancer colorectal
Alimente care dăunează sănătății. Participanții au inclus 118.210 de persoane care au participat la studiul UK Biobank. Toți au completat chestionare online despre aportul alimentar.
După o perioadă medie de urmărire de 12,8 ani, cercetătorii au identificat opt alimente despre care s-a demonstrat că influențează riscul de cancer colorectal, relatează Fox News.
S-a constatat că alcoolul și pâinea albă cresc riscul de caner colorectal, indiferent de factorii genetici.
Pâinea albă și berea
Consumul anumitor alimente și băuturi ar putea expune oamenii unui risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal, potrivit acestui studiu recent publicat. Studii anterioare au legat, de asemenea, alcoolul de un risc crescut de cancer.
„Etanolul din orice tip de băutură alcoolică este un factor de risc cunoscut pentru cancerul colorectal, deoarece primul său metabolit, acetaldehida, a fost evaluat drept cancerigen uman de către Agenția Internațională pentru Cercetare”, au scris autorii studiului.
Riscul legat de pâinea albă este, de asemenea, analizat in studiile anterioare, au observat autorii.
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul adulților din SUA, potrivit Societății Americane de Cancer.
Fibrele, calciul, magneziul reduc riscul de cancer colorectal
„Cerealele integrale sunt o sursă majoră de vitamine, minerale și fitochimice care au proprietăți anticancerigene și pot influența riscul de cancer prin mai multe mecanisme potențiale”, au scris autorii.
Celelalte șase elemente dietetice – fibre, calciu, magneziu, fosfor, mangan și aportul de carbohidrați s-a dovedit că reduc riscul de cancer colorectal, au descoperit cercetătorii.
Aceste rezultate au persistat după ajustarea unor factori precum istoricul familial, vârsta, sexul, situația socioeconomică și educația.
„Descoperirile acestui studiu confirmă încă o dată legătura dintre stilul de viață și alegerile dietetice și prevenirea cancerului colorectal”, susține Misagh Karimi, medic oncolog și specialist în cancer colorectal la Centrul de Cancer al Fundației Lennar din orașul Hope Orange County, California.
Limitarea consumului de alcool și o dietă bogată în alimente bogate în fibre
„Aceste descoperiri subliniază importanța adoptării unui stil de viață sănătos și a obiceiurilor alimentare bune, care includ limitarea consumului de alcool și alegerea unei diete bogate în alimente bogate în fibre pentru a reduce riscul de cancer”, a adăugat Karimi.
Erin Palinski-Wade, medic nutriționist din New Jersey, a analizat, de asemenea, rezultatele studiului, declarând:
„Aceste rezultate au sens, deoarece dietele bogate în zaharuri simple împreună cu alcoolul în exces pot crește riscul de cancer, în special pentru cei care prezintă un risc genetic crescut de a dezvolta cancer”, a spus ea pentru Fox News Digital.
„Cu toate acestea, este important să ne amintim că această cercetare arată o asociere, nu cauzalitatea”, a adăugat ea.