NU mai consuma deloc aceste alimente. Provoacă inflamații grave în organism. Foarte puțini oameni știu acest lucru

dureri de stomac

Sursă: Dreamstime

Inflamația ajută organismul să se apere contra rănilor și infecțiilor și să stimuleze vindecarea, dar poate duce și la creșterea în greutate sau la apariția anumitor boli. Stresul, alimentele care sporesc inflamația și nivelul scăzut de activitate fizică pot spori acest risc și mai mult. Dacă este dovedit că unele alimente pot lupta cu inflamația, la fel de știut este că anumite produse pot provoca inflamație în organism.

Inflamațiile cronice sunt cele care trebuie să ne pună în alertă. Ele pot fi cauzate de multi factori, de la obezitate, până la respirarea unui aer poluat. Stilul de viață are, de asemenea, o contribuție esențială. Fumatul, sedentarismul, lipsa somnului contribuie și ele la accelerarea acestor probleme, scrie Nutrionfacts.

Pe de altă parte, inflamația cronică este legată de un risc crescut de boli precum diabetul, bolile de inimă și obezitatea.
Interesant este că alimentele pe care le consumăm pot afecta în mod semnificativ inflamația din organism.

Iată mai jos 6 alimente care pot provoca inflamații:

Zahărul și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză

Zahărul este 50% glucoză și 50% fructoză, în timp ce siropul de porumb bogat în fructoză are aproximativ 45% glucoză și 55% fructoză. Zahărul ține tot timpul organismul ”în priză”, trimițând mesaje necorespunzătoare sistemului imunitar, care își face datoria. Într-un studiu, șoarecii hrăniți cu alimente bogate în zaharoză au dezvoltat cancer la sân, care s-a răspândit la plămâni, parțial din cauza răspunsului inflamator la zahăr. Consumul de fructoză a fost asociat cu obezitatea, rezistență la insulină, diabet, boli ale ficatului, cancer și boli cronice de rinichi.

Grăsimi trans artificiale

Grăsimile trans artificiale sunt, probabil, cele mai nesănătoase grăsimi pe care le consumăm. Spre deosebire de grăsimile trans care se găsesc în mod natural în lactate și carne, s-a demonstrat că grăsimile trans artificiale provoacă inflamație și cresc riscul de îmbolnăvire. Pot afecta funcția celulelor endoteliale care căptușesc arterele, ceea ce constituie un factor de risc pentru boli de inimă.

Uleiurile vegetale și din semințe

Unii oameni de știință cred că anumite uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de soia, favorizează inflamația datorită conținutului lor foarte mare de acizi grași omega-6.

Carbohidrații rafinați

Din carbohidrații rafinați sunt elimnate majoritatea fibrelor. Fibrele sunt cele care îmbunătățesc controlul zahărului din sânge și hrănesc bacteriile benefice din intestin.
Cercetătorii sugerează că acești carbohidrați, tot mai prezenți în dieta modernă, pot încuraja creșterea bacteriilor intestinale inflamatorii, care pot crește riscul de obezitate și boli inflamatorii intestinale.

Consumul de alcool în exces

Persoanele care beau mai mult decât trebuie pot dezvolta probleme cu toxinele bacteriene, care se deplasează din colon în organism. Această afecțiune, numită „intestin permeabil”, poate provoca inflamație, care duce la deteriorarea organelor.

Carnea procesată

Consumul de carne procesată este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, diabet și cancer de stomac și de colon. Dintre toate bolile legate de consumul de carne procesată, asocierea acesteia cu cancerul de colon este cea mai puternică.