Brânza este un aliment delicios, care poate da savoare multor feluri de mâncare. Sortimentele de brânză de bună calitate pot fi o sursă excelentă de calciu și proteine. Mai mult, unele brânzeturi pot contribui la sănătatea oaselor și ar putea reduce riscul apariției unor probleme de sănătate a inimii.
Totuși, potrivit experților, consumul unor anumitor tipuri de brânzeturi poate fi un inamic al sănătății pe măsură ce înaintăm în vârstă. După cum a precizat recent Clinica Mayo, brânzeturile moi și maturate în mucegai pot fi periculoase pentru persoanele cu un sistem imunitar mai slab.
Bacteriile care provoacă infecții pot fi asociate cu procesarea brânzeturilor
Dr. Tamika D. Sims, șefă la Food Technology Communications, a explicat de ce este important ca, odată cu înaintarea în vârstă, să fie evitate alimentele care ar putea cauza probleme de sănătate, scrie Womansworld.
Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul imunitar tinde să devină mai slab. Acest lucru poate produce răspunsuri slabe la infecții, inclusiv la probleme alimentare, spune dr. Sims. Bacteriile care provoacă infecții nu se ascund doar în alimentele alterate, ci pot fi asociate și cu procesarea brânzeturilor, precizează ea.
Ce fel de brânzeturi ar trebui să evite persoanele de peste 65 de ani
Tipurile de brânzeturi periculoase pentru adulții în vârstă includ brânzeturile moi din lapte nepasteurizat (crud), cum ar fi brânza feta, brie, camembert și queso fresco, potrivit lui Sims.
Acestea sunt considerate „cu risc ridicat” de către FDA, deoarece pot provoca infecții alimentare. Unele dintre ele sunt fermentate și maturate cu mucegai, care include bacterii periculoase.
Există o modalitate de a continua să consumăm brânzeturile maturate în mucegai. Potrivit Serviciilor Naționale de Sănătate din Marea Britanie, acestea pot fi consumate în siguranță dacă sunt bine gătite. Gătirea temeinică ar trebui să distrugă orice bacterie din brânză. Asigurați-vă că brânza pe care vreți să o mâncați este fierbinte
De ce crește riscul de îmbolnăvire după o anumită vârstă
Bolile alimentare pot fi problematice pentru persoanele de peste 65 de ani, în principal pentru că organismul se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, potrivit FDA. O schimbare majoră este aceea că sistemul digestiv începe să rețină alimente mai mult timp, dând bacteriilor timp să se dezvolte. În același timp, acidul gastric necesar pentru combaterea bacteriilor scade odată cu vârsta.
În mod similar, rinichii și ficatul elimină mai greu bacteriile și toxinele. Acest lucru, pe lângă faptul că sistemul imunitar începe să scadă între 50 și 60 de ani, înseamnă că organismul nostru nu va putea lupta împotriva bolilor alimentare la fel de eficient ca în tinerețe.
Brânzeturile tari și semimoi (cum ar fi parmezanul, brânza cheddar și șvaițerul), dar și mozzarella și brânzeturile moi din lapte pasteurizat sunt mai sigure de mâncat, spune Sims. Aceste tipuri de brânză sunt considerate cu risc mai mic de către FDA.