În acest balet complex între alegerile noastre alimentare și metabolism, ceea ce mâncăm poate avea o influență neașteptată, fie susținând obiectivele noastre de sănătate, fie sabotându-le. Medicul Elena Salagean a explicat care sunt cele trei alimente care pot prezenta un risc pentru sănătate. Cerealele cu zahăr, cerealele rafinate și băuturile îndulcite artificial nu au ce căuta în alimentație, susține ea, conform SheFinds.

Cerealele cu zahăr determină organismul să stocheze mai multe grăsimi

Cerealele cu zahăr, adesea comercializate ca opțiuni ideale la micul dejun, pot avea un impact negativ asupra metabolismului. Încărcate cu zaharuri rafinate și lipsite de nutrienți esențiali, aceste cereale pot duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, declanșând o creștere a producției de insulină.

În timp, acest ciclu de creștere a zahărului din sânge și a insulinei poate contribui la rezistența la insulină, o afecțiune în care celulele devin mai puțin sensibile la efectele hormonului. Rezistența la insulină, la rândul său, poate împiedica capacitatea organismului de a utiliza eficient glucoza pentru energie, ducând la creșterea în greutate și la perturbări metabolice.

„Cerealele tind să fie foarte bogate în zaharuri și sărace în fibre. Acest lucru poate duce la creșteri ale glicemiei, determinând organismul să stocheze mai multe grăsimi”, spune ea.

Cereale rafinate duc la rezistența la insulină

Cerealele rafinate, cum ar fi orezul alb, pâinea albă și alte alimente procesate, pot avea o influență negativă asupra metabolismului. Deposedate de fibrele lor naturale și de nutrienți în timpul procesării, aceste cereale provoacă creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge când sunt consumate.

Acest lucru determină pancreasul să elibereze insulină pentru a regla zahărul din sânge. În timp, consumul frecvent de cereale rafinate poate contribui la rezistența la insulină.

„Zăhărul ridicat din cerealele rafinate poate duce, de asemenea, la rezistența la insulină în timp, care ulterior  poate încetini metabolismul”, afirmă Salagean.

Băuturile îndulcite artificial

Aceste băuturi, deși sărace în zahăr rafinat, cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii, folosesc îndulcitori artificiali pentru a le îmbunătăți gustul. Unele cercetări sugerează că îndulcitorii artificiali pot interfera cu capacitatea organismului de a regla glucoza și pot provoca rezistență la insulină, ceea ce duce la o scădere a ratei metabolice a organismului.

Considerate de mulți oameni alternative cu conținut scăzut de calorii, aceste băuturi pot avea efecte complexe asupra metabolismului. Deși conțin puține calorii sau deloc, dulceața lor intensă poate perturba capacitatea naturală a organismului de a regla indicii de foame și sațietate. În plus, răspunsul creierului la dulce, chiar și atunci când nu există calorii, ar putea duce la creșterea poftei de dulce și de calorii. Împreună, acești factori ar putea contribui la modificarea metabolismului și ar putea submina eforturile de gestionare a greutății. Apa, ceaiurile din plante sau băuturile cu aromă naturală sunt considerate o alegere mai prietenoasă din punct de vedere metabolic.