Este total interzis să bei așa ceva! Extrem de mulți oameni fac această greșeală

sticle cu bauturi alcoolice

SURSA FOTO: Dreamstime

Inflamația poate fi de ajutor, dar, în majoritatea cazurilor ajunge să facă mai mult rău. Pe de o parte, este vorba despre modul în care corpul luptă împotriva infecțiilor și se vindecă singur. Atunci când inflamația este foarte mare, poate deveni un pericol major pentru sănătate, ducând la afecțiuni grave precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și diabetul.

Dacă este știut că o anumită degradare celulară este asociată cu îmbătrânirea, la fel de cunoscut este că alimentația de zi cu zi poate contribui la creșterea inflamației din organism, potrivit Livestrong.

”În cei mai simpli termeni, inflamația este mecanismul acut de răspuns la stres, care este activat pentru a ne proteja”, explică medicul cardiolog Jaclyn London. Cu toate acestea, inflamația cronică – activarea de grad scăzut a propriului sistem imunitar al corpului, de-a lungul timpului – este mult mai insidioasă, spune ea. Explicația este că acest tip de inflamație perturbă și degradează celulele, provocând leziuni tisulare și, în cele din urmă, distrugerea organelor.

”O alimentație bogată în multe grăsimi saturate, adaos de zahăr și sodiu promovează inflamația cronică printr-o cascadă de reacții biochimice, care împing corpul să lucreze mai mult pentru a-și îndeplini treaba, ceea ce poate provoca în timp deteriorarea celulelor”, spune London.

Anumite băuturi pot exacerba inflamația

Dar și anumite băuturi pot exacerba inflamația. Pentru a evita acest lucru, încercați să limitați sau să evitați pe cât posibil aceste băuturi inflamatorii.

1. Băuturile cu zahăr adăugat

Băuturile dulci, care sunt considerate sursa numărul unu de zahăr adăugat în SUA, sunt considerate proinflamatorii. „Cu cât consumăm mai multe zaharuri simple (carbohidrați rafinați), cu atât corpul nostru produce mai multe „gunk” (produse secundare) ca urmare a răspunsurilor metabolice multiple”, spune ea. Acest lucru declanșează o reacție în lanț, care „poate crește radicalii liberi și poate dăuna țesuturilor sănătoase, exacerbând procesul de deteriorare celulară)”, explică ea.

2. Băuturile cu îndulcitori artificiali

Dacă ați redus deja zahărul, ați putea fi tentat să încercați băuturi cu îndulcitori artificiali, cum ar fi sucurile dietetice sau băuturi etichetate „fără zahăr”.

În timp ce anumiți îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, sunt aprobați de FDA, unii oameni pot avea sensibilități la aceste ingrediente, care pot declanșa sistemul imunitar și pot induce un răspuns inflamator. Pe termen lung, acest efect inflamator poate duce la afecțiuni cronice mai grave. O lucrare publicată în Trends in Endocrinology and Metabolism a constatat că oamenii care beau frecvent băuturi îndulcite artificial au un risc crescut de creștere în greutate, sindrom metabolic, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

3. Alcoolul

Dacă un cocktail sau un pahar de vin, ocazional, vă pot ajuta să vă relaxați, consumul zilnic de alcool poate duce la creșterea inflamației. Un studiu din 2017 publicat în ”Alcohol Research: Current Reviews” a descoperit că un cosum excesiv de alcool are ca rezultat inflamația intestinală, prin modificarea compoziției și funcției microbiomului intestinal, slăbind mucoasa intestinală. Acest lucru sună mai mult decât alarmant, deoarece bacteriile intestinale par să afecteze direct modul în care sistemul imunitar funcționează. Și astfel poate se poate ajunge la diabet de tip 2, obezitate și cancer de colon, potrivit National Institutes of Health.