Persoanele care consumă carne procesată au un risc crescut de deces prematur, este concluzia unui studiu recent. Explicația nu este nouă. Se știe că substanțele chimice numite nitriți și nitrați, care se află în carnea procesată, odată ajunse în organism, pot fi transformate în compuși care duc la cancer, scrie The Guardian.

Toată carnea roșie conține un pigment roșu numit hemi, care, odată ajuns în intestin, poate fi descompus pentru a forma compuși N-nitrozo, sau NOC, mulți fiind cunoscuți că provoacă cancer. În plus, hemii pot irita sau deteriora celulele care căptușesc intestinul, iar asta poate duce la separarea lor mai rapidă, exact tipul de acțiune care pare să crească riscul de a face cancer.

Conținutul relativ ridicat de grăsimi și sare din cârnați, care au fost, de asemenea, asociate cu riscuri crescute de a face cancer, i-a făcut pe medici să ne sfătuiască să reducem consumul de carne procesată și de carne roșie.

Excesul de sare a fost asociat cu un risc crescut de cancer de stomac

Cancer Research subliniază că „nu este vorba despre o carnea cu o calitate scăzută, ci este vorba despre carnea în sine și ceea ce a fost adăugat în ea. Și știm că excesul de sare a fost asociat cu un risc crescut de cancer de stomac”.

Cel mai bine ar fi să reducem consumul cârnaților

Un conținut ridicat de carne este adesea un indicator al cârnaților de calitate (cei mai căutați sunt cei cu cel puțin 70% carne). Asta înseamnă că acești cârnați conțin mai puține ingrediente de alt gen care pot reduce conținutul de grăsime al cărnii, cum ar fi cerealele sau legumele (cum ar fi prazul), adăugate adesea cârnaților moderni pentru aromă. Există și alte lucruri care se pot face pentru a diminua riscul de cancer, dar cel mai bine ar fi să reducem consumul cârnaților.

Șunca și jambonul pot fi la fel de nocive pentru sănătate

Mezelurile continentale de lux, cum ar fi șunca de Parma sau jambonul Serrano, nu sunt nici ele alegerea ideală pentru un organism sănătos. Deși sunt mai slabe, problema lor este că sunt făcute din carne roșie. Sărurile folosite în procesul de întărire (nitrat de sodiu și azotat de sodiu) vin la pachet cu o mare problemă. Ele au o funcție antibacteriană puternică și care previne dezvoltarea toxinei botulinice pe carne. Dar au sunt asociate cu un risc crescut de cancer.