Nu mai consumați muștar din supermarket! Este extrem de periculos. Cum îl prepari singur acasă
Muștarul este unul dintre cele mai apreciate condimente în bucătăria românească. El poate fi folosit aproape la orice și poate fi mâncat în mai toate combinațiile. Cu siguranță, nu există frigider în casele românilor în care să nu dai cu ochii de un borcan de muștar.
Nu mulți români au habar că muştarul de masă pe care-l cumpărăm din comerț, realizat la scară industrială, conține, pe lângă seminţe şi făină de muştar, și aditivi alimentari, E-uri, substanţe de îngroşare, îndulcitori de sinteză, coloranţi, arome artificiale, toxice pentru organism.
De aceea, ar trebui să avem în vedere să ne preparăm singuri acest produs în casă. Mai ales că, în ciuda aparențelor, este extrem de simplu, iar rezultatul este unul care ne va face să uităm total de muștarul aflat în magazine.
Nu mai consumați muștar din supermarket! Este extrem de periculos. Cum îl prepari singur acasă
Una dintre rețete este cea de muștar de casă cu ghimbir sau hrean. Pentru acesta, avem nevoie de seminţe de muştar (sunt foarte bune cele pe care le găsim la Plafar); oţet; miere; ghimbir sau hrean și sare. Trebuie să aveți în vedere că pudra obținută prin zdrobirea boabelor de muștar se combină numai cu apă rece pentru a se dezvolta gustul iute. Abia apoi se adaugă alte arome. Apa caldă distruge enzimele din muștar, astfel că își pierde din gustul specific.
Mod de preparare: se pun seminţele de muştar într-un castron de sticlă (sau de porțelan) și se toarnă apă peste ele. Se lasă la înmuiat semințele timp de 2 ore. Se scurge apoi apa și se transformă într-o pastă cu ajutorul unui blender. După obținerea pastei de muștar se adaugă oțet și, din nou, puțină apă. Se adaugă puțină miere, pentru îndulcire, apoi sare. Dacă se dorește, acum se adaugă hreanul sau ghimbirul, pentru a fi picant. După ce s-au pus toate ingredientele și s-au amestecat bine se lasă pasta să stea timp de 30 de minute, după care se mai adaugă puțină apă.
Nu mai consumați muștar din supermarket! Este extrem de periculos. Cum îl prepari singur acasă
Sos de muștar de casă. Avem nevoie de un sfert de cană cu miere1/4 cană miere; un sfert de cană cu maioneză 1/4 cană maioneză; un sfert de cană cu muștar de casă (preparat deja după rețetele de mai sus);
o lingură oţet alb; un sfert de linguriţă de piper măcinat.
Mod de preparare: Toate ingredientele se amestecă foarte bine până se obține o pastă fină.
Muştarul este o sursă extraordinară de antioxidanţi. Seleniul și magneziul se află în cantități mari și au efecte anti-inflamatorii. Muștarul conține și acizi graşi omega 3 şi omega 6, precum și potasiu, calciu, fosfor, mangan şi fier. Muștarul accelerează metabolismul și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Poate mulți încă mai folosesc muștarul în remediile pentru răceală, gripă sau dureri de cap, dar și pentru pneumonie sau bronșite, reumatism, dureri articulare, musculare, prin cataplasme cu muștar.