Nu mai cultivați aceste plante în interior. Cele şase plante care nu sunt potrivite pentru apartament

Sursă: Dreamstime

Cultivarea ierburilor aromatice în interior a devenit, pentru unii o necesitate, pentru alții o modă. Cu toate acestea, anumite plante aromatice necesită mai mult efort pentru a crește așa cum trebuie, în casă, unde nu au aceleași condiții ca în exterior. Experta în grădinărit Madison Moulton explică pentru acest site de ce aceste ierburi nu ar trebui cultivate în interior.

În primul rând, explică ea, multe plante care nu sunt clasificate în mod tradițional drept „plante de interior” sunt cultivate interior.

Dar când vine vorba de a crește plante în casă, asta înseamnă mai mult decât a le menține în viață. Scopul este ca ele să fie sănătoase, pentru cea mai bună recoltă posibilă.

Desigur, nu este imposibil să cultivați aceste plante în interior. Unele nu merită, însă, efortul. Dacă nu aveți deloc spațiu în aer liber, puteți, totuși, să încercați, recomandă Madison Moulton.

Mărarul

Mărarul este o plantă erbacee, cu tulpini subțiri, goale, care cresc vertical. Frunzele de mărar sunt fine și au aspect delicat și aerisit. Fiecare frunză este alcătuită din numeroase foliole filiforme care iradiază spre exterior din tulpină, precum frunzele miniaturale de ferigă.

Aroma distinctivă a acestei plante adaugă ceva unic mâncărurilor. Din păcate, doar pentru că este grozav în bucătărie, asta nu înseamnă că este bun pentru a crește în casă. Problema este dimensiunea. Mărarul crește destul de mult în înălțime, iar această dimensiune va avea nevoie de mai mult decât un ghiveci mic, pus pe pervazul ferestrei.

Lavanda

Lavanda este o plantă perenă, lemnoasă, care crește într-o formă stufoasă, verticală. Frunzele sunt înguste, liniare, verzi. Florile sunt mici, de formă tubulară, cresc în inflorescențe dense pe vârfurile tulpinilor. Lavanda necesită un mediu care se potrivește condițiilor mediteraneene pentru a crește bine.

Asta înseamnă că adoră soarele și se dezvoltă în zone cu lumină abundentă și drenaj excelent. Din păcate, nu prea are parte de aceste condiții în interior. Lavanda are nevoie de lumina directă constantă a soarelui, timp de cel puțin șase ore pe zi, de preferință mai mult. Realizarea acestor condiții în interior poate fi destul de dificilă.

Busuiocul

Cultivarea busuiocului în interior poate fi o provocare din cauza nevoii plantei de a primi lumină puternică și acele condiții mediteraneene. Busuiocul este adesea recomandat pentru cultivare în interior. Cu toate acestea, mulți din cei care au făcut-o s-au plâns că nu a crescut cum trebuie.

Busuiocul iubește lumina și căldura pentru a i se stimula creșterea și a produce frunze aromate. De asemenea, este planta care are nevoie de temperaturi calde pe tot parcursul anului pentru a se dezvolta.

Coriandru

Această plantă, poate prea aromată, se luptă să crească în interior din cauza luminii insuficiente. Fără destulă lumină, creșterea coriandrului poate fi dezamăgitoare. Tulpinile devin înalte și lungi, cu foarte puține frunze – cea mai importantă parte a plantei la recoltare.

Spațiile interioare nu oferă lumina directă a soarelui de care coriandrul are nevoie pentru a înflori, rezultând o plantă seacă. Frunzele devin rare, iar recolta va fi mai puțin utilizabilă decât ați sperat, potrivit EpicGardening.

Pătrunjelul

Pătrunjelul reacționează la fel ca și coriandrul atunci când nu primește suficientă lumină. Pe măsură ce încearcă să ajungă la soare, tulpinile devin alungite și slabe.  De asemenea, frunzele vor fi mult mai puțin aromate decât în ​​condiții ideale, în exterior.

Dacă nu aveți spațiul exterior potrivit, alegeți o fereastră orientată spre sud și urmăriți cu atenție planta.

Rozmarinul

Rozmarinul are nevoie de sol bine drenat și multă lumină solară. La fel ca în cazul lavandei, e greu să reproduci aceste condiții în interior.

Spațiul este o altă problemă. Este relativ ușor să păstrați rozmarinul compact prin tăierea cât mai frecventă, ținându-l într-un recipient mic.