Un medicament de pe piață este din ce în ce mai căutat în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, medicii trag un semnal de alarmă și avertizează asupra efectelor sale devastatoare.
Tot mai multe persoane cumpără din farmacii Ivermectină, un medicament de uz veterinar, despre care se spune că ar putea preveni infecția cu noul coronavirus.
Se pare că stocurile s-au golit rapid, după ce pe reţelele sociale a fost răspândită ideea potrivit căreia medicamentul folosit pentru câini şi pisici ar ucide virusul. În acest context, medicii veterinari trag un semnal de alarmă.
Aceștia susțin că Ivermectina este periculoasă pentru oameni și poate duce chiar la orbire.
„Acest medicament este folosit pentru problemele cauzate de paraziți externi din gama scabie, alte parazitoze mai profunde ale pielii, dar sub nicio formă nu recomandăm și nu văd de ce ar putea fi folosit așa, empiric, de oameni pentru o eventuală infecție cu COVID”, a spus medicul veterinar Aurelian Ștefan, la Digi24.
Acest medicament nu mai trebuie eliberat
Totodată, întrebat dacă ar elibera un astfel de medicament, dacă i l-ar cere cineva, Ștefan a răspuns că este exclus să facă așa ceva. El a mai adăugat că informațiile răspândite sunt doar fake news-uri și speră ca toți colegii săi să reziste în fața presiunii făcute de oameni.
„Exclus! În niciun caz medicii veterinari prescriu așa ceva, cred că este vorba de o isterie care arată cât de fragili suntem în fața fake news. Nu cred că colegii mei vor ceda în față presiunilor oamenilor care se prezintă în spitale. Este de datoria noastră și un mesaj vechi cum că medicul veterinar salvează atât animalele, dar și omenirea. Noi suntem responsabili atât pentru animăluțe, cât și pentru sănătatea oamenilor”, a mai adăugat el.
Pe lângă Aurelian Ștefan, un alt medic veterinar a reacționat în contextul noilor informații. Medicul Ovidiu Roşu, care profesează în Capitală, este unul dintre doctorii care au reacţionat imediat la falsa informaţie.
Acesta precizează că Ivermectina este, de fapt, un antiparazitar folosit strict pentru animale și atrage atenţia asupra faptului că un medic veterinar nu are voie să consulte, să prescrie sau să trateze substanţe pentru organismul uman şi că există o distincţie extrem de bine stabilită între categoriile de pacienţi cărora li se adresează fiecare cadru medical în parte.
Totodată, un alt semnal de alarmă vine din partea veterinarului Petru Antonio Mureşan, de la Cluj. Acesta s-a declarat îngrijorat de faptul că mesaje cu conţinut fals, privitoare la puterea miraculoasă a Ivermectinei împotriva virusului, sunt promovate chiar de medici.