Multă lume preferă mâncarea la conservă, fie că este vorba despre mâncare gata gătită, fructe sau legume. Sunt ele totuşi o variantă sănătoasă pentru organism? La ce anume trebuie să fim atenţi?
Mâncarea la conservă nu mai este aşa de populară cum era înainte. În anul 2013, spre exemplu, din 1.000 de americani chestionaţi, în jur de 60% spuneau că deschid o conservă o dată sau de două ori pe săptămână.
Există şi opţiuni sănătoase atunci când vine vorba despre conserve. Iată cum faci alegerea cea mai sănătoasă, potrivit Insider.com.
Când poate dăuna organismului mâncarea la conservă?
“Sunt atentă la nivelul de sodiu și cantitatea de zahăr adăugat. Acestea nu sunt în mod automat nesănătoase, dar uneori există o cantitate excesivă de sare sau zahăr adăugată la conservele alimentare. Verificați eticheta nutrițională și găsiți una mai aproape de 5% sodiu sau zahăr adăugat pe porție”, spune Jessi Holden, de la spitalul “Mary Free Bed” din Grand Rapids, Michigan.
Aveți grijă la conservele care conțin mai multe ingrediente, cum ar fi supele instant și pastele, deoarece acestea vin adesea cu niveluri mai ridicate de sodiu și zahăr. Din păcate, acestea sunt printre cele mai populare conserve cumpărate din magazine.
Potrivit Canned Food Alliance, supele la conservă au fost cele mai achiziționate conserve din SUA în anul 2018, respectiv 420 de milioane de cutii. De exemplu, americanii au cumpărat 78,8 milioane de cutii de supă-cremă de ciuperci Campbell în 2018. O singură astfel de cutie conține 2.175 mg de sodiu, care este aproape totalul aportului de sodiu recomandat de 2.300 mg.
Alte conserve care trebuie evitate sunt legumele și fructele în saramură sau sirop. Un studiu, publicat în anul 2014 în American Journal of Lifestyle Medicine, a constatat că aceste produse conservate tind să piardă compuși fenolici, care sunt responsabili de culoare, arome și unele dintre calităţile nutritive ale produselor, cum ar fi antioxidanții. Acest lucru este valabil mai ales dacă legumele sau fructele au fost decojite sau jupuite.
Soluţia: alegeţi conserve de legume sau fructe în apă sau suc propriu.
Același studiu a mai constatat că vitaminele solubile în apă, precum C și B, pot scădea în mod semnificativ în urma procesului de conservare. Pentru vitamina C, aceste pierderi variază de la 8% la sfecla conservată până la 90% la morcovi.
Totuşi, aceste pierderi de vitamine sunt cauzate de căldură și s-ar fi produs oricum dacă produsul ar fi fost proaspăt și apoi gătit. Chiar și depozitarea fructelor și legumelor proaspete în frigider pentru câteva zile ar putea duce la pierderi de vitamine similare.
Mâncarea din conservă poate fi, de asemenea, contaminată de ambalajul propriu-zis cu o substanță chimică numită bisfenol (BPA). Din fericire, peste 90% din conservele utilizate pentru alimente nu mai conțin BPA.
FDA (Food and Drug Administration, agenţia americană responsabilă cu reglementarea alimentației, a suplimentelor dietetice, medicamentelor sau cosmeticelor – n.red.) a stabilit că nivelurile actuale găsite în alimente sunt la niveluri sigure. Studii multiple au indicat că bisfenolul are efecte potențial toxice, inclusiv un impact asupra hormonilor, a formării tumorilor sau a deteriorării ADN-ului.
Există şi alimente sănătoase la conservă
Alegerea conservelor care conțin un singur produs alimentar este cea mai bună variantă pentru a evita excesul de sare și zahăr.
O conservă de ton de 170 de grame, după ce a fost scursă de lichid, conține doar 4% din aportul zilnic recomandat de sodiu și zero adaos de zahăr. Veți primi, de asemenea, 20 de grame de proteine și o doză sănătoasă de vitamine și minerale, cum ar fi fier, magneziu, B12 și zinc. Acești nutrienți ajută la orice, de la funcționarea sistemului imunitar la creșterea și dezvoltarea corespunzătoare. Alimentele conservate conțin adesea vitamine liposolubile – care de obicei nu sunt deteriorate în procesul de încălzire.
Roşiile sunt iarăşi o opţiune foarte bună atunci când vine vorba despre achiziţionat conserve. Acestea conțin niveluri mai ridicate de carotenoizi decât atunci când sunt proaspete. Acest lucru se datorează procesului de încălzire din timpul conservării, care eliberează mai mult din pigment. Carotenoizii sunt pigmenți naturali care conferă legumelor culori galbene și roșii.
Numeroase studii au descoperit o legătură între consumul de carotenoizi și reducerea bolilor degenerative. De asemenea, pot conține cantități mai mari de nutrienți datorită scăderii manipulării, conservării nutrienților, mineralelor și vitaminelor.
Şi fasolea verde sau porumbul sunt opțiuni excelente pentru achiziționarea la conservă, deoarece sunt la fel de hrănitoare ca și variantele lor proaspete sau congelate, indică studiul din American Journal of Lifestyle Medicine din 2014.
Sursa foto: Dreamstime