Un laborator independent de tester a depus o petiție la Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) în care menționează că au fost constatate niveluri ridicate de benzen carcinogen în diverse spray-uri antiperspirante şi deodorante de corp, iar acestea ar trebui retrase de pe piaţă, informează Bloomberg.
Potrivit sursei citate, pericolul este extrem de mare în contextul în care spray-urile sunt cele mai recente dintr-un şir de produse cu aerosoli în care au fost descoperite substanţe chimice care cauzează cancer. Amintim faptul că în acest an, Johnson & Johnson a retras mai multe spray-uri cu aerosoli pentru protecţie solară comercializate sub mărcile Neutrogena şi Aveeno dn cauza acestor aspecte.
La rândul său, Beiersdorf AG a retras unele spray-uri Coppertone de acelaşi tip, iar Bayer AG a retras produse Lotrimin şi Tinactin cu pulverizator utilizate de sportivi, după ce teste au arătat că unele mostre conţineau benzen.
Toate aceste demersurii au început în momentul în care Valisure, un laborator independent de testare din New Haven (Connecticut), a alertat FDA în luna mai cu privire la descoperirea de benzen în produse cu protecţie solară.
Totodată, în ultimele luni, Valisure a continuat testarea a peste 108 loturi de spray-uri antiperspirante şi deodorante din 30 de branduri. În urma testelor efectuate a fost detectat benzen în 59 dintre loturi la nivel de trei ori mai mare decât cantitatea găsită în produsele de protecţie solară.
Spray-urile cu cea mai mare cantitate de benzen
Unul dintre cele mai cunoscute branduri în care s-a descoperit cel mai mare nivel de benzen este Old Spice şi Secret ale Procter & Gamble Co. În acealși listă, cu nivel ridicat, se mai găsesc şi antiperspirantul Equate fabricat de Walmart Inc. şi Suave al Unilever PLC.
Valisure precizează că majoritatea spray-urilor în care a fost descoperit benzen sunt destinate axilei. Pe de altă parte, laboratorul a găsit benzen şi într-un deodorant de corp al Victoria’s Secret & Co. şi în spray-ul intim Summer’s Eve al Prestige Consumer Helathcare Inc.
Contactate de Bloomerg pentru a comenta situația și ultimele date, companiile menționate anterior, dar și FDA, nu au răspuns. Pe de altă parte presiunea se resimte deja, având în vedere faptul că în cursul zile de joi, P&G a scăzut la bursa din New York cu 0.7%, iar Unilever, cu 1.1%, în Londra.
O altă precizare făcută de laboratorul Valisure se referă la faptul că produsele care conţin butan sunt cele cu cea mai mare posibilitate de a conţine niveluri mari de benzen. La polul opus, în cazul celor care conţin alcool ca agent de propulsie există cea mai mică posibilitate de a fi contaminate cu acest carcinogen.
David Light, CEO al Valisure, a oferit și el o serie de declarații în acest context. El susține că această contaminare cu benzen ar putea fi rezultatul materialelor folosite de companii ca agenţi de propulsie, precum butanul şi propanul, care sunt distilate de petrol produse prin rafinarea ţiţeiului.
„Butanul este lichid inflamabil. Propanul este acelaşi lucru pe care îl foloseşti să aprinzi grătarul. Aceste gaze vin din pământ, la fel şi benzenul. Benzenul este un contaminant cunoscut al acestor produse. Pare probabil că aceşti agenţi de propulsie sunt sursa”, a spus el.