Când vom vedea o scădere a prețurilor la energie. Nu mai e de gumă! Acum s-a aflat

O analiză semnată de Andrea Peskatori pe site-ul Seekingalpha. Prețurile gazelor naturale au crescut de peste patru ori, până la niveluri record în Europa și Asia, iar persistența și dimensiunea globală a acestor creșteri sunt fără precedent.

Speranța noastră este că aceste prețuri vor reveni la niveluri mai normale la începutul anului viitor, atunci când cererea pentru încălzire va scădea și aprovizionarea se va regla. Cu toate acestea, dacă prețurile rămân ridicate, acest lucru ar putea începe să fie o piedică asupra creșterii globale.

Între timp, pe piețele cărbunelui și petrolului se resimte  unda de șoc. Prețul petrolului Brent, punctul de referință la nivel mondial, a atins recent un maxim din ultimii șapte ani, de peste 85 de dolari pe baril, deoarece cumpărătorii au căutat alternative pentru încălzire și generare de energie pe fondul aprovizionării deja afectate.

Cărbunele, cel mai bun înlocuitor, este la mare cerere. Acest lucru a împins prețurile la cel mai înalt nivel din 2001, ducând la o creștere a costurilor permiselor emisiilor de  carbon în Europa.

Scădere boom și aprovizionare inadecvată

În acest context, putem privi înapoi, la începutul pandemiei, când restricțiile au oprit multe activități ale economiei globale.  Asta a dus la o scădere a consumului de energie,  determinând companiile energetice să reducă investițiile. Dar consumul de gaze naturale a revenit rapid, determinat de producția industrială, care reprezintă aproximativ 20% din consumul final de gaze naturale.

De exemplu, acum producția de gaze naturale în Statele Unite rămâne sub nivelurile de dinaintea crizei. De asemenea, producția din Olanda și Norvegia este în scădere. Iar cel mai mare furnizor al Europei, Rusia, și-a încetinit recent livrările către continent.

Vremea a amplificat și ea dezechilibrele pieței de gaze. Gerul din timpul iernii și căldura din vară, din emisfera nordică, au sporit cererea. Între timp, generarea de energie din surse regenerabile a fost redusă în SUA și Brazilia din cauza secetei și a redus producția de hidroenergie, pe măsură ce stocurile au scăzut. Și în Europa de Nord, generarea eoliană sub medie din această vară a dat toate calculele peste cap.

Ce se întâmplă cu cărbunele

În timp ce cărbunele poate ajuta la compensarea penuriei de gaze naturale, unele livrări sunt și ele întrerupte.  Factorii logistici și cei legați de vreme au paralizat producția, din Australia până în Africa de Sud, în timp ce producția de cărbune din China, cel mai mare producător și consumator din lume, a scăzut pe fondul obiectivelor de descurajare a utilizării și producției cărbunelui în favoarea surselor regenerabile.

Între timp, în Europa, stocarea gazelor naturale este sub medie acum, înainte de iarnă, sporind riscul unor creșteri mai mari de prețuri.

Prețurile energiei și inflația

Prețurile cărbunelui și gazelor naturale tind să aibă un efect mai mic asupra prețurilor de consum decât îl are petrolul, deoarece facturile la electricitatea casnică și gazele naturale sunt adesea reglementate, iar prețurile sunt mai rigide. Chiar și așa, în sectorul industrial, prețurile mai mari ale gazelor naturale se confruntă cu cererea producătorilor, care se bazează pe combustibil pentru produsele chimice sau îngrășăminte. Aceste dinamici sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece afectează perspectivele deja incerte ale inflației.

Prețurile la energie ar putea să revină la normal abia anul viitor

În timp ce întreruperile aprovizionării și presiunea prețurilor reprezintă provocări fără precedent pentru o lume care se confruntă deja cu o pandemie, pentru factorii de decizie politică partea bună ar fi că situația de acum nu se compară cu șocul energetic de la începutul anilor 1970. Atunci, prețurile petrolului au crescut de patru ori, lovind în puterea de cumpărare a gospodăriilor și întreprinderilor.

În final, au provocat o recesiune globală. După jumătate de secol, având în vedere rolul mai puțin dominant al cărbunelui și gazelor naturale în economia mondială, prețurile la energie ar trebui să crească mult mai mult pentru a provoca un șoc atât de dramatic.

Mai mult, ne așteptăm ca prețurile la gaze naturale să se normalizeze până în al doilea trimestru, pe măsură ce sfârșitul iernii în Europa și Asia va atenua presiunile sezoniere. Și  prețurile cărbunelui și țițeiului ar putea scădea.  Dar incertitudinea rămâne, iar șocurile cererii ar putea declanșa creșteri ale prețurilor.