Nu mai e nevoie de autorizație de construire! Un proiect de lege oferă noi libertăți pentru proprietari
Legea construcţiilor ar putea fi modificată printr-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat. Proiectul vizează extinderea listei de lucrări care pot fi făcute de români în propriile locuințe fără o aprobare/autorizație de construire.
Proiectul adaugă la această listă lucrările de montare a unor garduri ușoare, fără fundație, pentru delimitarea terenurilor virane. Totodată, deoarece procesul va fi mult mai ușor, noul proiect îi va obliga pe proprietarii români să își împrejmuiască terenurile virane.
Astfel, propunerea de modificare a Legii 50/1991 anunță că nu va mai fi nevoie de autorizație pentru „lucrări de montare a împrejmuirilor cu caracter provizoriu din materiale uşoare, care nu necesită fundaţie, pentru delimitarea terenurilor virane”.
Va fi totuși nevoie de un aviz de amplasare
Deși pentru acest tip de construcții proprietarii nu vor mai avea nevoie de autorizații, statul va cere avize de amplasare.
Prin acest proiect se dorește și modificarea OG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale. Mai precis, se dorește introducerea unei noi obligații pentru deținătorii de terenuri.
Proprietarii de terenuri virane vor fi obligați să le împrejmuiască dacă acestea sunt situate în intravilanul municipiului.
În concluzie, se impune necesitatea de a împrejmui terenurile neîngrijite din municipii, dar procesul este simplificat, deoarece acum lucrările de acest tip nu mai necesită obținerea unei autorizații de construire. Această propunere este argumentată prin posibilul risc de a depozita deșeuri pe aceste terenuri.
Totodată, expunerea aduce în discuție și aspectul „total inestetic” al unui teren intravilan neîmprejmuit!
„În acest moment, există terenuri intravilane care au proprietar şi care nu sunt împrejmuite. Apare, astfel, riscul ca pe aceste terenuri să fie depozitate deșeuri sau, în sine, să prezinte pericole.
Inclusiv din punct de vedere estetic, un teren intravilan care nu este împrejmuit are un aspect total inestetic.
Mai mult, atunci când pentru un teren intravilan există autorizație de construire şi au fost demarate lucrări inițiale (de exemplu, săparea fundației), există un pericol real dacă aceste locuri nu sunt împrejmuite”, aflăm din expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.