Epidemia de coronavirus va dura în Iran până în 2022, a declarat duminică ministrul iranian al Sănătăţii Saeed Namaki, citat de agenţia locală Isna, preluată de DPA.
Potrivit estimărilor oficiale, „iranienii ar urma să trăiască cu noul coronavirus încă doi ani”, a spus el, comparând SARS-CoV-2 cu un animal, care poate „să muşte şi să lovească”.
După ce numărul de contaminări s-a redus în luna mai, autorităţile iraniene au început să ridice restricţiile legate de noul coronavirus. Lucrătorii din aproape toate industriile au fost autorizaţi să îşi reia munca.
Cu toate acestea, faptul că oamenii au luat măsurile de igienă şi de distanţare socială mai puţin în serios a dus la o recrudescenţă a contaminărilor, spun autorităţile.
Peste 200.000 de persoane s-au contaminat cu noul coronavirus în Iran, unde s-au înregistrat peste 9.500 de decese.
România nu va mai beneficia de măsuri de relaxare?!
România nu a scăpat de pandemia de coronavirus. Chiar dacă în ultimele săptămâni s-au luat mai multe măsuri de relaxare, se pare că aceste lucruri au dăunat.
„În ultimele zile, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a fost din ce în ce mai mare. Din acest motiv, se pare că nu vom mai avea parte prea curând de relaxare. „După cum am putut vedea, regulile au fost respectate doar de o parte din populație. Îndemn în acest sens să respectăm aceste reguli, pentru a putea parcurge etapele așa cum au fost gândite, programate și evaluate și pentru a putea să ne gândim și la alte măsuri de relaxare.
Noi evaluăm în fiecare zi situația, evaluăm în fiecare săptămână situația, orice măsură de relaxare este urmată la un moment dat de niște contramăsuri dacă evoluția este nefavorabilă, urmărim fiecare caz în parte prin anchete epidemiologice, urmărim fiecare focar constituit sau creșterea unei transmiteri comunitare într-o anumită localitate. Pot veni și acele măsuri secundare, în care putem restricționa o anumită zonă, un anumit loc, un anumit areal unde vedem că transmiterea comunitară ia o formă accentată”, a spus ministrul Sănătăţii din România, Nelu Tătaru, în direct pe B1TV.
Peste 8,74 milioane de cazuri de infectare şi peste 461.000 de decese la nivelul întregii planete
Între timp, la nivel mondial au fost raportate deja peste 8,74 milioane de cazuri de infectare şi peste 461.000 de decese. Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 461.665 de morţi în lume de când China a anunţat oficial apariţia bolii în decembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, sâmbătă, la orele 19:00 GMT.
Peste 8.742.490 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei, dintre care cel puţin 4.064.300 sunt considerate vindecate în prezent.
Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real al contaminărilor. Unele ţări testează numai în cazurile grave, altele utilizează testele prioritar pentru urmărire şi numeroase ţări sărace dispun de capacităţi de depistare limitate, transmite Agerpres.
Sursa foto: INQUAM Photos, Cornel Putan