S-a aflat adevărul despre doza booster de la Moderna. Un studiu cu vaccinuri anti-Covid de la Moderna, realizat în Statele Unite pe maimuţe, arată că doza booster specifică pentru varianta Omicron nu a arătat diferenţe semnificative de protecţie, sugerând că rapelul nu ar fi necesar.
Studiul a implicat maimuţe vaccinate cu două doze ale vaccinului de la Moderna cărora li s-a administrat nouă luni mai târziu fie boosterul convenţional Moderna, fie unul care vizează în mod specific varianta Omicron.
Conform studiului, sercetătorii au testat diferite aspecte ale răspunsurilor imune ale animalelor şi le-au expus virusului. Ei au descoperit că ambele tipuri de „booster” au produs „creşteri comparabile şi semnificative ale răspunsurilor anticorpilor neutralizanţi” împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare, inclusiv Omicron, potrivit studiului, publicat pe bioRxiv, înainte de a fi analizat de alţi experţi.
Care este părerea cercetătorilor
„Este o veste foarte, foarte bună”, a spus Daniel Douek, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite şi co-autor al studiului.
El a arătat că cest lucru înseamnă că nu avem nevoie de reproiectarea în mod radical a vaccinului pentru a deveni un vaccin Omicron. În opinia sa, motivul este că atât vaccinurile originale, cât şi cele specifice Omicron sunt „reactive încrucişate”, ceea ce înseamnă că pot recunoaşte o mulţime de variante diferite.
„Rezultatele sunt similare cu cele ale studiilor care au testat doza booster de la Moderna pentru varianta Beta a coronavirusului, a precizat dr. John Moore. Acesta este profesor de microbiologie şi imunologie la Weill Cornell Medical College care nu a fost implicat în cercetare. El a susținut că trebuie urmărit ce arată datele de la om.
Este nevoie de date de la om
„Datele de la maimuţe sunt în general predictibile, dar e nevoie de date de la om”, a punctat profesorul de microbiologie şi imunologie la Weill Cornell Medical College
Un avantaj cheie al studiului pe maimuţe este că cercetătorii pot injecta doza „booster” la animale şi apoi le pot infecta cu virusul şi pot măsura răspunsul imun, lucru care nu s-a putut face în studiile pe oameni, a afirmat Moore.
La finele anului trecut, studiile au arătat că a treia doză de vaccin anti- COVID au fost eficiente pentru a oferi o protecție suplimentară împotriva infecțiilor, în special în fața variantei Omicron. Unele țări au început deja să ofere a patra doză, dar oamenii de știință spun că boostere făcute la nesfârșit ar putea să nu fie o strategie viabilă. În plus, aceste vaccinuri nu au fost concepute pentru asta.