România se află în topul statelor din Uniunea Europeană în care se răspândește COVID-19, riscând să devină epicentrul epidemiei în Europa. Iar sistemul sanitar va fi pus la grea încercare, avertizează medicul Emilian Imbri, managerul Institutului "Victor Babeș" din București.
Creșterea accelerată a numărului de cazuri noi de coronavirus plasează România în topul statelor din UE în care se răspândește COVID-19, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
Medicul Emilian Imbri, managerul Institutului „Victor Babeș” din București, pune creșterea accelerată a cazurilor de coronavirus din țara noastră pe seama nerespectării măsurilor sanitare de către populație. Așa se face că boala a ajuns la o rată de transmitere comunitară mare și că poate deveni necontrolabilă.
”Numărul de îmbolnăviri este tot mai mare”
”Mi-e teamă că numărul de cazuri nu o să mai scadă, ci o să continue să crească. Măsurile pe care le-au încercat guvernanții sunt măsuri bune, dar nu își găsesc ecoul în populație. Nu trebuie să generalizăm, dar fiecare cetățean poate să aleagă dacă se ferește să nu se îmbolnăvească.
Boala se transmite și continuă să se transmită foarte rapid și foarte ușor. Lumea se îmbolnăvește și la serviciu, și în concedii, peste tot. Nu mai există un loc în care să putem spune că nu ne putem îmbolnăvi, că este sigur.
Există niște reguli de protecție care deși sunt respectate de unii sunt uitate sau ignorate de către alții. Așa că numărul de îmbolnăviri este tot mai mare”, a declarat Emilian Imbri, conform b1.ro.
”Sistemul sanitar este pus la grea încercare”
El a atras atenția că cea mai mare provocare va fi pentru sistemul sanitar din țara noastră care este pus la grea încercare în această perioadă.
“Sistemul sanitar are o anumită capacitate de cuprindere a acestor afecțiuni. Pe măsură ce se testează este firesc să afli că sunt tot mai mulți pozitivi care au conștientizat că este un pericol și au început să sune la salvare și să dorească să vină la spital. Capacitatea spitalelor pentru astfel de bolnavi este limitată.
Din momentul în care s-a cam deschis circulația, există o avalanșă de ambulanțe și de bolnavi care vin spre spitale. Numărul locurilor de la boli infecțioase este clar limitat și în câteva zile va fi, credem noi, greu să mai găsim locuri”, a subliniat medicul Emilian Imbri.
Cea mai mare rată de pozitivare
România are cea mai mare rată de pozitivare, un raport de 19 decese la un milion de locuitori în 14 zile, în condițiile în care media europeană este de 4.
De asemenea, în țara noastră, numărul de noi cazuri depistate la 100.000 de locuitori este de aproape 4 ori mai mare față de media europeană.
Cele mai multe noi cazuri de infectări cu COVID-19 au fost depistate în ultimele 14 zile în Spania (28.267), România (15.420) și Franța (13.245), în condițiile în care populația țării noastre este în medie, de 3 ori mai mică decât în statele menționate, iar numărul de testări continuă să se mențină la un nivel destul de scăzut, menționează ECDC.