Rețeta secretă pentru cel mai pufos cozonac. Evită total să faci această greșeală
Cozonacul este unul dintre produsele nelipsite din casa românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Fie că vorbim de Moș Niculae sau de Crăciun, toate gospodinele se întrec în această perioadă să pună pe masă deliciosul cozonac cu nucă, stafide şi rahat. Alimentul este unul dintre cele mai căutate și gustate de românii de pretutindeni.
Încă din vreme, gospodinele caută să găsească o rețetă tradițională, dar cu care să nu dea greș în fața familiei și a prietenilor. Acum, există o rețetă de cozonac pufos. Toată lumea care se pune pe treabă, în bucătărie, trebuie să știe însă ce greșeală să nu facă sub nicio formă, când prepară acest aliment delicios.
Rețeta secretă pentru cel mai pufos cozonac. De ce ingrediente ai nevoie
Pentru ingredinete, este nevoie de 1 kg faină albă, 8 gălbenușuri, la temperatura camerei, 50 gr drojdie, 500 ml lapte, un ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte pentru uns ,200 gr unt+ plus 30 gr pentru uns tăvile. esență de rom și vanilie, 2 linguri ulei, 3 linguri coajă de lămâie și portocală, 300 gr zahăr, o linguriță sare.
Pentru umplutură este nevoie de 250 grame de miez de nucă copt, măcinat, 8 albușuri bătute spumă, esență de rom, 3 linguri cacao și 300 gr zahar.
Rețeta secretă pentru cel mai pufos cozonac. Cum se prepară
Cum se prepară cel mai delicios cozonac, este marea întrebare care stă pe buzele tuturor gospodinelor. În prima fază, într-o cană cu lapte cald se pun 3 linguri din făînă. Când s-a mai răcit, se adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Se amestecă, apoi se lasă să crească într-un loc cald până își dublează volumul.
Galbenușurile se bat spumă cu zahărul într-un castron adânc. Se adaugă sarea, uleiul, esențele, coajă de lămâie și de portocală și 100 g de unt topit. Maiaua se toarnă peste gălbenușuri.
Se adaugă laptele călduț și se amestecă. Făină se încorporează treptat și se frământă bine până ce aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final se adaugă restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împăturește, să prindă aer, până se încorporează tot untul. Vasul se acoperă cu un șervet sau cu folie alimentară și se lasă la crescut 50-60 de minute, până își dublează volumul.
Rețeta secretă pentru cel mai pufos cozonac. Evită categoric să faci această greșeală
Între timp se pregătește umplutură și se da drumul la cuptor, să se încingă. Albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul și se amestecă până se întăresc. La final se adaugă cacao, esență de rom și nuca. Se omogenizează și se lasă să se odihnească.
Când a crescut suficient, aluatul se împarte în patru părți egale. Pe un blat uns cu puțîn ulei se întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită că lungime cât să încapă în tavă de cozonac. Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutură, apoi se rulează. Se pune in tavă unsă cu unt și tapetata cu hârtie de copt. Se unge cu puțin lapte și ou, se presară zahăr și se mai lasă 20-30 de minute la crescut. Între timp se pregătesc ceilalți cozonaci.
Când și-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înțeapă cu o scobitoare sau cu un păi din matură pentru a vedea dacă mai rămâne coca pe el sau dacă este copt.