Cinci greșeli pe care le facem în bucătărie
Fie că șnițelele sau cartofii se ard prea mult, fie sunt aproape nefăcuți. Dacă prăjirea pare o misiune complicată și uneori chiar riscantă, un site culinar vine cu câteva sfaturi.
Primul și cel mai important sfat are legătură cu cantitatea de ulei pe care o punem în tigaie. Potrivit BonApetit, vasul în care prăjim nu trebuie niciodată umplut cu mai mult de două treimi, pentru a evita deplasarea bulelor de abur care ies la suprafață.
Dacă adăugăm prea mult ulei deodată, volumul bulelor ar putea face ca uleiul să se ridice și să depășească părțile laterale ale vasului, scrie bonappetit.com
De ce produsul iese ars la suprafață și crud la interior
Dacă s-a întâmplat ca puiul să ne iasă astfel, înseamnă că temperatura uleiului a fost prea mare, iar asta a făcut ca suprafața să se se prăjească prea mult înainte ca interiorul să fie gata. Pentru ca produsul să fie bine prăjit, uleiul trebuie încins la o anumită temperatură, în funcție de alimente.
De aceea, e bine să folosim un termonetru de bucătărie, care poate monitoriza temperatura și astfel putem regla focul. Când aruncăm un produs rece în uleiul fierbinte, aceasta va duce la scăderea temperaturii, așa că trebuie să o compensăm prin creșterea căldurii.
Utilizarea unui termometru este singura modalitate de a ne asigura că temperatura la care prăjim e constantă.
Produsul prăjit a ieșit moale și unsuros
Cel mai probabil, uleiul nu a fost suficient de fierbinte. Cu cât temperatura e mai mare, cu atât mai puțin ulei este absorbit de alimente și rezultatul este mai crocant.
De asemenea, este important ca după ce am prăjit anumite produse să le scoatem pe o tavă pe care s-a pus un prosop de hârtie sau pe un grătar de răcire, astfel încât să fie eliminat excesul de ulei.
Uleiul începe să sară când punem ceva la prăjit
Stropii de ulei, care pot fi periculoși, apar când picăturile de apă de pe produsul pus în tigaie se lovesc de uleiul fierbinte. Pentru a evita un accident casnic, alimentele pe care le punem la prăjit trebuie așezate încet, de la distanță mică, eventual cu un clește.
Deși pare periculos să ținem mâna aproape de uleiul încins, de fapt e mai sigur decât să aruncăm alimentul de sus.
Folosim tipul greșit de ulei
E bine să prăjim întotdeauna folosind un ulei neutru cu un punct de ardere ridicat, cum ar fi uleiul vegetal (considerat cel mai bun ulei pentru prăjit) sau uleiul de arahide.
Deoarece prăjirea necesită un volum mare de ulei, nu e ceva neapărat rău dacă reutilizați uleiul de câteva ori, de dragul economiei.