Nu mai face asta când pregătești omleta! Este greșit

omletă-tigaie

SURSA FOTO: Dreamstime

Nimic nu îți oferă mai multă energie pentru întreaga zi decât omleta pufoasă în care poți combina o mulțime de ingrediente și condimente. Brânză, cașcaval, ardei, ciuperci, iar lista poate continua.

Pe scurt, omleta este vedeta micului dejun, dar și seara, când bate vântul prind frigider. Deși toată lumea are impresia că nu e ceva complicat să bați bine niște ouă și să le arunci în tigaie, o omletă pufoasă nu se obține cu una, cu două. Rezultatul final depinde de câteva trucuri pe care bucătarii consacrați le cunosc. Iată care sunt acestea, conform Tastingtable.

Care sunt cele mai importante lucruri când preparăm omletă

Omleta este, în general, de trei feluri: scrob (tare și sfărâmată), foaie (ca o clătită) sau pufoasă (vaporoasă și ușoară). Tigaia în care coacem omleta trebuie să fie de dimensiuni medii, ideal cu un fund teflonat. O porție de omletă nu ar trebui să fie preparată din mai mult de două ouă. Pentru ca o omletă să fie pufoasă și zemoasă în interior, dar fermă și netedă la exterior, trebuie prăjită rapid la temperatură înaltă. O compoziție de ou care se coace prea lent devine o omletă plată și uscată.

Omleta fără lichid suplimentar poate ieși bine, dacă o preparăm corect. Mai exact, tigaia trebuie încinsă la foc mediu. Apoi se bat ouăle cât mai bine, înainte de a le arunca în tigaie. Acum vine însă micul secret, pe care ar trebui să-l cunoașteți pentru a avea o omletă pufoasă!

Adăugarea smântânii poate oferi omletei o textură ultra-mătăsoasă

Dacă până acum am crezut că laptele este cel care conferă consistența cremoasă a omletei, se pare că nu e așa. Laptele poate adăuga cremozitate și culoare omletei, dar un ingredient diferit poate face o treabă și mai bună. Două lingurițe de smântână grasă vor da cea mai bună textură omletei.

„Mulți oameni adaugă lapte în ouă, înainte de a le pune în tigaie”, spune Joanna Saltz. „Dar smântâna oferă aceeași textură cremoasă”, adaugă ea.

De asemenea, cunoscutul chef Justin Ferguson, spune că adăugarea smântânii „va face omleta mai cremoasă și mai bogată, fără a dilua culoarea galbenă și strălucitoare a ouălor”.

Încercați și untul, care va da o aromă delicioasă și bogată

De asemenea, luați în considerare adăugarea unui alt produs lactat: untul. Grăsimea dintr-o bucățică de unt modifică proteina din ouă, împiedicându-le să se coaguleze. Ca bonus, oferă acea aromă delicioasă și bogată de unt care poate face omletă să fie mai pufoasă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Praful de copt acționează la fel ca la clătite

Se pare că praful de copt acționează în ouă în același mod în ca atunci când facem clătite, activând lichidul pentru a crea bule. Aceste bule oferă ouălor o textură ușoară și foarte delicată.

Dacă vreți să vedeți cum funcționează acest truc, bateți două ouă într-un bol și două ouă în altul. Apoi, adăugați 1/8 de linguriță de praf de copt într-unul din boluri. După ce ați încins uleiul, turnați pe o parte a tigăii ouăle cu praf de copt și pe cealaltă ouăle simple.

Lăsați-le să se prăjească separat și după ce s-au făcut, scoateți-le pe o farfurie. Deși cele două omlete nu vor părea cu nimic diferite, cea care în care s-a pus praful de copt va fi puțin mai mare și mai pufoasă. Cea mai mare surpriză o veți avea când veți gusta, pentru că se va simți clar diferența. Praful de copt a făcut ca omleta să fie ușor sărată (1/8 dintr-o linguriță de praf de copt conține 60 de miligrame de sodiu) și foarte pufoasă.