Cu toții avem tendința de a păstra anumite alimente, mai ales carne, la congelator. Dar, de multe ori, ajungem să ne întrebăm care este cea mai bună metodă de a dezgheța acel pachet cu carne. În perioada sărbătorilor de Crăciun, alergăm mai mult decât oricând la congelator pentru a scoate carnea tocată, din care urmează să facem sarmale, chifteluțe sau alte mâncăruri delicioase. Ce ne facem, însă, dacă am uitat să scoatem, la timp, carnea, și să o dezghețăm, pentru a fi gata de preparat?
Mulți apelează la cuptorul cu microunde, ca la o soluție rapidă, deși este considerată una periculoasă pentru sănătate. În plus, această metodă poate schimba microstructura alimentelor, iar carnea riscă să fie dezghețată la suprafață și plină de gheață în interior.
Care este cel mai bun mod de a dezgheța carnea tocată?
Potrivit site-ului TheKitchin, dacă se întâmplă să ajungeți în această situație, nu trebuie să vă impacientați.
La frigider, timp de 24 de ore
Există câteva moduri de a dezgheța carnea tocată, pe ultima sută de metri. Înainte de orice, ar trebui spus că cel mai bun mod de a dezgheța carnea tocată este prin băgarea acesteia la frigider, timp de 24 de ore.
O a doua metodă eficientă este să o puneți într-un castron cu apă foarte rece, schimbând apa la fiecare 30 de minute. Acestea sunt considerate cele mai sigure metode și oferă cele mai bune rezultate.
Nu lăsați niciodată carnea congelată pe blatul din bucătărie!
Avertismentul specialiștilor: în niciun caz nu trebuie să lăsați carnea congelată pe blatul din bucătărie pentru a se dezgheța.
În acest fel, expuneți carnea riscului de contaminare, deoarece bacteriile se înmulțesc rapid la temperaturi ridicate.
Ce recomandă experții
Potrivit experților, pentru a dezgheța carnea într-un mod sănătos și rapid, înfășurați-o în folie alimentară și puneți-o într-un recipient cu apă rece. Acest lucru permite alimentelor să-și păstreze mai bine valoarea nutritivă, aroma și să accelereze procesul de dezghețare, spre deosebire de cuptorul cu microunde.
Cu toate acestea, nu uitați să schimbați apa la fiecare 30 de minute, astfel încât să mențineți o temperatură suficient de scăzută pentru a preveni proliferarea bacteriilor.
Reguli care trebuie respectate
Când dezghețăm carnea tocată, și nu numai, este important să respectăm câteva reguli de bază:
1. Mâinile trebuie spălate înainte de a o atinge
2. Pentru a evita răspândirea mirosurilor urâte și a bacteriilor în congelator, ar trebui ca alimentele să fie bine învelite în folie alimentară.
3. După dezghețarea cărnii, aceasta nu mai trebuie băgată din nou la congelator.