Există totuși o mare greșeală pe care o facem adesea când coacem cartofi. Potrivit Tastingtable, aceasta ar fi coacerea cartofilor în folie de aluminiu.
De ce coacerea cartofilor în folie de aluminiu este o greșeală
Înveliți în folie, cartofii se aburesc în cuptor, în loc să se coacă. Internetul abundă în rețete care recomandă punerea cartofilor în folie de aluminiu înainte de a-i băga la cuptor. Deși susținătorii acestei metode sugerează că rezultatul va fi un cartof copt mai umed, tocmai aici este problema. Învelirea unui cartof în folie înainte de a-l coace va prinde multă umiditate, iar acest lucru va aburi cartoful, în loc să să-l coacă. Rezultatul va fi o porție de cartofi cu textură umedă, nicidecum una cremoasă și pufoasă.
Mai mult, preparați astfel, cartofii nu vor mai avea acea crustă exterioară crocantă, pe care o dorim la cartofii copți.
Ce cartofi ar trebui folosiți pentru copt
Dacă nu sunt copți foarte bine, textura lor nu este cea dorită și nici aroma nu e așa cum ar trebui. O alta ține de alegerea cartofilor. Unii cartofi sunt mai buni pentru fiert, pentru că se înmoaie imediat, alții sunt mai buni pentru prăjit, iar alte soiuri sunt ideale de pregătit la cuptor.
Dacă preparați cartofi copți, ar fi bine să alegeți cartofi albi sau galbeni cu o coajă subțire. Acestea sunt soiuri de cartofi mai bogate în apă, care se coc în suc propriu și au un gust dulce și savuros.
Un alt secret are legătură cu conținutul de amidon și zahăr din cartofi, care trebuie luat în considerare. Cartofii cu un conținut ridicat de amidon au o umiditate mai scăzută, așa că se rumenesc mai bine decât cei cu un conținut scăzut de amidon. Cartofii cu conținut mai mare de zahăr vor avea o reacție mai intensă, adică se vor rumeni mai bine.
La ce temperatură trebuie ținuți
Experții recomandă coacerea cartofilor la o temperatură de 425 de grade F, timp de o oră, până când coaja este crocantă și interiorul este pufos și fraged. Aceasta este o tehnică obișnuită în Anglia, unde așa-numiții „cartofi jacket” sunt foarte îndrăgiți.
Potrivit experților din Idaho, cel mai bine este să coaceți cartofii goi într-un cuptor de 425 de grade F timp de 55 până la 60 de minute, până când cartofii ating o temperatură internă de 210 de grade F. La această temperatură, coaja ar trebui să fie rumenă și crocantă, în timp ce interiorul va fi pufos și fraged.
Alții preferă să prepare cartofii copți fără pic de ulei, direct pe grătarul cuptorului, timp de două ore. Apoi se deschide cuptorul, pentru a elibera mai mult abur și umezeală și se mai lasă încă 10-15 minute. Rezultatul va fi cel așteptat: cartofii sunt bine copți și foarte crocanți la exterior.