Cafeaua preparată la presa franceză este una dintre cele mai simple modalităţi de a aduce în bucătăria de acasă savoarea îndrăgitei băuturi. Dacă este pregătită corect, în doar patru minute cafeaua făcută la presa franceză poate satisface toate simţurile. Există însă teorii conform cărora acest proces de preprare a cafelei poate crește colesterolul, scrie Huffington Post.
Presa franceză este un dispozitiv format dintr-un vas de sticlă cu mâner din plastic şi un capac cu piston. Secretul gustului aromat şi profund al cafelei preparate astfel vine din amestecul apei fierte cu cafeaua măcinată, urmat de presarea lichidului folosind pistonul din capac.
Atunci când utilizaţi acest dispozitiv, cafeaua se prepară mai repede decât la ibric, în doar 5-6 minute, iar instrumentele sunt foarte uşor de spălat după utilizare.
Cafeaua preparată astfel nu este filtrată
„În acest caz nu se folosesc filtre de hârtie, ci un piston cu plasă, pentru a presa zațul de cafea. Lichidul rămas este apoi turnat și consumat”, explică Emma Laing, profesor la Universitatea din Georgia. „Asta este ceea ce dă produsului finit acea aromă îndrăzneață”, adaugă ea. Dar unele cercetări sugerează că o cafea nefiltrată poate crește nivelul de colesterol LDL (rău), arată Huffington Post.
Legătura dintre cafea și colesterol
Cafeaua în sine nu este o sursă de colesterol. Substanțele uleioase eliberate din boabele cafea în timpul înmuierii, cunoscute sub numele de diterpene, au fost legate de creșterea colesterolului când au fost consumate în cantități mai mari (șase căni de cafea sau mai mult).
Filtrele de cafea din hârtie, utilizate în alte metode de preparare, captează de obicei diterpenele și nu permit ca acestea să ajungă în cafea. Deoarece cafeaua făcută la presa franceză este nefiltrată, aceasta conține mai multe diterpene decât cafeaua filtrată în mod tradițional.
„Concentrația de cafestol, un tip de diterpenă, în cafeaua făcută la presa franceză, este de aproximativ 300 de ori mai mare decât cea care se face cu filtrele de hârtie”, spune medicul cardiolog Robert Fishberg.
Diterpenele pot avea însă efecte anti-inflamatorii
Decofeinizarea și gradul de prăjire au un efect redus asupra concentrațiilor de diterpene. „În general, cu cât temperatura este mai mare și cu cât zațul de cafea este înmuiat mai mult în apă fără filtrare, cu atât mai multe uleiuri sunt eliberate”, arată Laing.
Deși diterpenele au fost asociate cu niveluri mai ridicate de colesterol, studiile au arătat însă că acestea pot avea efecte anti-inflamatorii, anti-cancerigene și anti-diabet. „Este nevoie de mai multe cercetări pentru a demonstra aceste efecte, dar e posibil ca diterpenele și alți compuși din cafea să aibă efecte multiple asupra sănătății”, spune Laing.