Dar, spun specialiștii, este cea mai mare greșeală. Folosirea acestei soluții abrazive pe parchet poate duce la o problemă mult mai costisitoare decât o simplă zgârietură, potrivit Housedigest.
Deși șmirghelul este folosit în procesul de construcție, odată instalat, parhcetul nu ar trebui să mai necesite șlefuire. Curățarea unei pete cu hârtie abrazivă poate elimina imperfecțiunea inițială, dar vă asumați un risc. Hârtia abrazivă poate deteriora și mai mult granulația lemnului. Pentru a evita această greșeală de curățare, optați pentru metode de îngrijire care utilizează ulei și spălare delicată.
Utilizarea hârtiei abrazive va îndepărta finisajul și va afecta lemnul de dedesubt
O cameră cu parchet din lemn de esență tare este tot ce ne-am dori, dar nu înseamnă că parchetul este imun la deteriorare. O pată mai vizibilă sau o zgârietură v-ar putea face să credeți că soluția cea mai rapidă și mai eficientă este șmirghelul. Teoretic, nu e nimic greșit pentru că șmirghelul este folosit pentru a netezi lemnul.
Cu toate acestea, utilizarea hârtiei abrazive sau a oricărui instrument de șlefuit pe o podea de lemn finisată va îndepărta finisajul și va afecta lemnul de dedesubt. Deoarece finisajul acționează ca un etanșant, șlefuirea acestuia expune lemnul la aer și îl face să se usuce. Lemnul uscat este predispus la așchiere și crăpare dacă este lăsat netratat. Așadar, o simplă greșeală de curățare ar putea dăuna iremediabil parchetului!
Ce ar trebui să folosiți pentru a a nu afecta pardoseala
În loc să folosiți șmirghel pe pata respectivă, luați în considerare opțiuni de bricolaj. Spălarea blândă cu ceară de lustruit, cu un burete din lână de oțel va îndepărta petele fără a sacrifica finisajul lemnului. Ceara, uleiul și bicarbonatul de sodiu și chiar nucile sunt potrivite pentru repararea unei zgârieturi minore.
Când reparați lucruri precum urmele ghearelor animalului de companie sau zgârieturi provocate de mutarea mobilierului, scopul este de a acoperi zgârietura și de a o colora cât mai bine pentru a se potrivi cu podeaua. Tratarea zgârieturilor adânci necesită mai mult efort, materiale și cunoștințe, așa că angajarea unui expert poate fi cea mai bună opțiune în astfel de cazuri.
Oțetul nu are ce căuta pe pardoselile din lemn
Deși oțetul este excelent pentru anumite probleme care apar în gospodărie, cum ar fi eliminarea calcarului depozitat pe aparatele de cafea, nu este la fel de bun pentru a face față murdăriei mai vechi. Ba chiar poate deteriora unele suprafețe.
Iată ce NU ar trebui să curățați niciodată cu oțet:
Nu curățați podelele din lemn de esență tare cu oțet! Mulți oameni folosesc oțet diluat pentru igienizarea și îndepărtarea petelor de pe podelele din lemn de esență tare, în timp ce alții sunt conștienți că oțetul poate deteriora lemnul. Cel mai bine este să nu riscați! Alegeți un produs de curățare special conceput pentru podele din lemn. De asemenea, să nu vă gândiți să curățați mobilierul din lemn cu una dintre numeroasele soluții pe bază de apă și oțet, care poate lăsa dungi și poate distruge unele finisaje.