Nu mai faceți asta! Greșeala pe care o fac românii când cumpără ouă. Este o sursă de contaminare

Profesor dr. Tudor Rareș Olariu a vorbit la Digi 24 despre ouă. El a venit cu câteva sfaturi, subliniind că este nevoie de măsuri sporite de precauție când vine vorba de consumul de ouă. El spune că este bine ca acestea să fie cumpărate din surse autorizate sau din magazine unde sunt ținute la frigider. Profesorul subliniază că este important să verificăm ouăle dacă au crăpături și dacă sunt curate, subliniind că cele din comerț nu trebuie să fie murdare.

Ouăle trebuie puse la frigider când ajungem cu ele acasă, acestea neputând sta mai mult de două ore la temperatura camerei. Vara, acestea nu trebuie lăsate mai mult de o oră la temperatura camerei. În perioada în care ouăle stau într-un mediu cald, se pot dezvolta microbi ce provoacă toxiinfecții alimentare. Profesorul Tudor Rareș Olariu mai spune că este bine ca ouăle să fie ținute în cartonul în care au fost achiziționate.

Ouăle nu trebuie spălate

Șeful disciplinei Parazitologie din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara a mai spus că nu este recomandat ca ouăle să fie spălate deoarece microbii pot intra prin coajă și se va produce o sursă de contaminare din exterior.

Recomandarea este ca ouăle să fie consumate prin prelucrare termică, la temperaturi înalte, la o temperatură de fierbere sau în orice caz de peste 70 de grade.

Cei care doresc să iasă la picnic, trebuie să aibă în vedere că ouăle trebuie transportate la rece. Dacă sunt ouă fierte, preparate, trebuie introduse într-o ladă frigorifică și în acest fel să fie transportate în vederea consumului, care însă nu trebuie să întârzie.

Cum trebuie prelucrată carnea

Chiar dacă oul este ”vedeta” Paștelui, nu trebuie să uităm de carne. Profesorul spune că aceasta nu trebuie spălată, pentru că dacă este contaminată cu bacterii, nu facem decât să le transmitem mai departe. Dacă manipulăm carnea în mod neprotejat – spre exemplu, tăiem cu un cuțit o bucată de carne, pe acel cuțit pot să rămână bacterii, iar prin manipulare, bacteriile respective pot ajunge în mâncare, a explicat profesorul Tudor Rareș Olariu.

Carnea trebuie preparată ultima pentru a preveni contaminările. Profesor dr. Tudor Rareș Olariu spune că modul în care se consumă carnea este și el important, având în vedere că trichineloza este o afecțiune parazitară care apare în astfel de perioade, de Paște sau de Crăciun, și nu se recomandă a se cumpăra carne de porc, de exemplu, din alte surse decât cele autorizate.

Sursă foto: Dreamstime