Uleiurile de gătit au praguri diferite de la care încep să se descompună și să fumege, devenind un pericol real pentru sănătate. De aceea, punctul de fum (temperatura la care uleiul se descompune) este un alt factor important. Dieteticianul Krutika Nanavati spune că uleiul de palmier, uleiul de nucă de cocos și uleiul de porumb sunt printre cei mai mari inamici ai sănătății cardiovasculare. Iată explicațiile sale, oferite site-ului Shefinds.

Anumite uleiuri folosite în bucătărie sunt considerate nesănătoase deoarece conțin niveluri semnificative de grăsimi saturate și/sau nesaturate nesănătoase. Cele mai nesănătoase sunt uleiurile parțial hidrogenate care se găsesc în unele alimente, deoarece conțin adesea grăsimi trans”, explică Krutika Nanavati. „Grăsimile trans sunt grăsimi produse de om, produse prin adăugarea de hidrogen în uleiul vegetal”, adaugă ea. Iată cele mai nocive uleiuri, care pot provoca probleme grave de sănătate.

Uleiul de palmier

Grăsimile saturate pot fi foarte dăunătoare. Din păcate, pe lângă faptul că se strecoară într-o gamă largă de alimente procesate, aceste tipuri de grăsimi sunt răspândite și în uleiul de palmier.

„Uleiul de palmier are un conținut ridicat de grăsimi saturate, care poate contribui la un nivel ridicat de colesterol LDL (colesterol rău) în corpul nostru”, avertizează Nanavati. „De-a lungul timpului, creșterea colesterolului LDL poate duce la acumularea de plăci în artere, îngustându-le și provocând boli de inimă”, explică ea.

Uleiul de palmier poate fi și în gelul de duș,  în șampon, pasta de dinți sau chiar în ruj. Nu lipsește nici din produsele alimentare. Este cazul pâinii, al ciocolatei sau al pizzei.

Uleiul de cocos

Poate face minuni pentru păr, dar Nanavati avertizează asupra gătitului alimentelor cu acest tip de ulei, mai ales dacă sănătatea inimii este o prioritate.

„Deși uleiul de cocos a fost apreciat pentru beneficiile sale, este important de reținut că are un procent ridicat de grăsimi saturate – aproape 82%”, avertizează ea.

Studiile au arătat că un consum excesiv al acestor grăsimi saturate poate crește riscul bolii coronariane, prin creșterea nivelului de colesterol din sânge.

Uleiul de porumb

Uleiul de porumb este o altă opțiune care ar trebui evitată pe cât posibil din cauza tipurilor de grăsime pe care le conține.

„Uleiul de porumb este bogat în acizi grași omega-6, care, în exces, pot provoca inflamații în organism și dezechilibrează raportul dintre omega-6 și omega-3”, spune ea.

Acest dezechilibru contribuie la bolile de inimă. În timp ce acizii grași omega-6 nu sunt răi, dieta occidentală modernă tinde să includă prea multe dintre aceste grăsimi și insuficienți acizi omega-3, creând un dezechilibru complet nesănătos.

De ce uleiul de măsline este „regele”

Uleiul de măsline își menține reputația de ulei sănătos pentru inimă datorită concentrației mari de acizi grași mononesaturați, un tip de grăsime care poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. Un studiu din 2014, pe 63.867 de femei și 35.512 bărbați, a constatat că cei care consumau o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut un risc cu 15% mai mic de a avea boli cardiovasculare. În plus, aceștia au avut și un risc cu 21% mai mic de a avea o boală coronariană.