Oțetul este o alegere ecologică, netoxică pentru multe operațiuni de curățare și degresare, dar nu este o soluție perfectă pentru orice. Unii oameni cred că amestecarea oțetului cu alte produse de curățare îi va spori puterea de curățare, dar este o mare greșeală. Mai mult, amestecarea oțetului cu anumite produse, de exemplu, cu înălbitor poate produce gaze periculoase.
Tot felul de site-uri și reviste prezintă oțetul ca un produs minune pentru curățarea diferitelor pete din casă.
Deși oțetul este excelent pentru anumite probleme care apar în gospodărie, cum ar fi eliminarea calcarului depozitat pe aparatele de cafea, nu este la fel de bun pentru a face față murdăriei mai vechi.
Ba chiar poate deteriora unele suprafețe. Iată ce NU ar trebui să curățați niciodată cu oțet, potrivit acestui site.
Nu folosiți oțet când curățați cuțite
Curățarea setului de cuțite de bucătărie cu oțet este o idee proastă. Lichidul acid poate coroda metalul și marginile cuțitului. În schimb, spălați setul de cuțite cu detrergent de vase și apă caldă și uscați-le întotdeauna bine.
Nici marmura
Ștergeți blaturile de bucătărie din marmură cu detergent lichid și o cârpă umedă. Oțetul va reacționa cu marmura și îi va afecta luciul, transformându-l în ceva complet lipsit de strălucire.
Nu curățați granitul cu oțet
Granitul este o altă suprafață care reacționează prost în combinația cu oțetul. În ciuda durabilității granitului, substanțele acide – chiar și alimentele acide – pot lăsa în urmă urme sub granit, care necesită apoi șlefuire și lustruire pentru a le îndepărta.
Nu curățați petele de ouă cu oțet
Dacă scăpați un ou sau două pe jos, evitați să curățați albușul și gălbenușul ajuns pe podea cu oțet. Acesta poate face ca murdăria să se întărească. În schimb, folosiți sare.
Mobilierul din lemn nu trebuie șters cu oțet
Nici să nu vă gândiți să curățați mobilierul din lemn cu una dintre numeroasele soluții pe bază de apă și oțet, care poate lăsa dungi și poate distruge unele finisaje.
Nici mașina de spălat vase
Deși oțetul poate să nu distrugă mașina de spălat vase, nu este o alternativă eficientă la agenții de curățare. Lichidul acid ar putea reacționa, de asemenea, cu unele părți ale mașinii și, în timp, poate cauza deteriorarea garniturilor și a furtunurilor de cauciuc.
Periculos pentru ecranele telefonului și computerului
Oțetul poate îndepărta stratul de protecție de pe ecranul telefonului mobil și nu este o idee bună nici pentru computer.
În schimb, ștergeți ecranele dispozitivelor electronice cu cârpe blânde din microfibră pentru a scăpa de praf și alte particule și apelați la alcool izopropilic pentru a elimina spăla microbii.
Nu curățați fierul de călcat cu oțet
Umplerea fierului de călcat cu oțet pentru a-l curăța poate deteriora iremediabil aparatul.
Chiar dacă unii producători recomandă utilizarea unei soluții de oțet și apă pentru a scăpa de calcar, cel mai bine ar fi să verificați manualul de instrucțiuni pentru a vă asigura că acidul nu va deteriora componentele sale metalice.
Oțetul nu are ce căuta pe pardoselile din lemn
Nu curățați podelele din lemn de esență tare cu oțet!
Mulți oameni folosesc oțet diluat pentru igienizarea și îndepărtarea petelor de pe podelele din lemn de esență tare, în timp ce alții sunt conștienți că oțetul poate deteriora lemnul.
Cel ma bine este să nu riscați! Alegeți un produs de curățare special conceput pentru podele din lemn!