Vouchere pentru alimente. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat, recent, pe ce data vor primi românii cei 250 de lei pentru alimente și mese calde, în contextul în care multe persoane n-au primit încă a doua tranșă de bani.
91.000 de pensionari își vor primi banii pe data de 23 septembrie
Vă amintim că voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul acestui anului, fiind valabile 12 luni de la data încărcării lor. De exemplu, dacă ultima tranșă este încărcată în decembrie 2022, banii pot fi folosiți până în decembrie 2023.
Nu uitați! Cardurile primite sunt mereu însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza şi un număr de telefon la care puteți suna dacă întâmpinați probleme cu voucherele pentru alimente.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat vineri că s-au încărcat banii din tranșa a II-a pentru mii de românii, însă abia pe 23 septembrie se vor distribui și cardurile beneficiarilor care au devenit eligibili abia după momentul acordării primei tranşe sau care au fost omişi.
Atenție! Dacă nu sunteți siguri că vă aflați pe lista beneficiarilor trebuie să vă adresați Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, instituţia responsabilă pentru întocmirea lor, iar dacă nu ați primit cardul trebuie să vă adresați Poştei Române.
Nu folosiți voucherele pentru alimente pe alte produse! Veți fi amendați imediat
Persoanele care pot beneficia de voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei sunt:
- pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
- persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
- familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
- familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
- persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Dacă o persoană fizică solicită numerar în schimbul voucherelor pentru alimente, ea va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 7.650 de lei și 10.200 de lei (3-4 puncte-amendă).
Atenție! Chiar și unitățile care emit aceste vouchere pentru alimente sau magazinele/cantinele unde se pot folosi aceste tichete sociale pot fi amendate. De exemplu, dacă cineva oferă bani în schimbul voucherelor pentru alimente, riscă să fie sancționat cu o amendă cuprinse între 7.650 de lei și 10.200 de lei.
În plus, magazinele alimentare și cantinele riscă să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 10.200 de lei și 17.850 de lei (4-7 puncte-amendă) dacă acceptă vouchere pentru alimente de la persoane străine, ci nu de la omul căruia îi aparțin.