Pe măsură ce îmbătrânim, fragilitatea oaselor devine o problemă foarte mare. De teama unor fracturi care se recuperează tot mai greu după o anumită vârstă, mulți oameni iau suplimente cu calciu pentru a se asigura că oasele rămân puternice și flexibile. Dar, din cauza unor efecte secundare mai puțin cunoscute, aceste suplimente ar putea să nu fie cea mai bună soluție.
Cercetările arată că suplimentele de calciu pot crește riscul de boli de inimă și al unor probleme cardiovasculare, precum atacul de cord, scrie womansworld.com.
Cu 30% mai multe șanse de a face boli cardiovasculare
Un studiu publicat în Boston Medical Journal analizează mai multe cercetări legate de calciu. Când s-au comparat toate informațiile, s-a descoperit că 5,8% dintre participanții la studiu, care luaseră calciu, au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Aproximativ 5,5% dintre participanți la un studiu placebo au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Această diferență poate părea mică, dar este semnificativă.
Cercetarea a arătat, de asemenea, că persoanele care iau suplimente cu calciu au cu 30% mai multe șanse de a suferi boli cardiovasculare.
Organismul metabolizează suplimentele de calciu diferit față de calciul din alimente
Un studiu mai recent din Journal of the American Heart Association a constatat că suplimentele de calciu cresc riscul unui eveniment cardiovascular cauzat de arterele înfundate.
Un articol semnat de oameni de știință în Washington Post arată că organismul metabolizează suplimentele de calciu în mod diferit față de calciul din alimente. Potrivit acestora, calciul din suplimente nu ajunge niciodată în oase. În schimb, se poate acumula în țesuturile moi și în mușchi, precum inima.
Potrivit Washington Post, alte studii au arătat că și contrariul este adevărat: cei care primesc o doză mare de calciu și din suplimente și din alimente sunt mai puțin susceptibili să sufere de o calcifiere în artera coronară. Pe lângă creșterea riscului de boli de inimă, acest supliment poate crește și riscul formării de polipi la colon și de pietre la rinichi.
Din ce alimente putem obține cantitatea necesară de calciu
Calciul este însă un nutrient important pentru corp. Nu doar pentru oase puternice, ci și pentru buna funcționare a inimii, mușchilor și nervilor.
Potrivit Institutului Național de Sănătate, femeile între 19 și 50 de ani ar trebui să consume aproximativ 1.000 de miligrame de calciu zilnic.
Femeile de peste 51 de ani ar trebui să consume 1.200 de miligrame de calciu. O cană de iaurt grecesc, o porție de spanac fiert și o cutie de somon pot asigura cantitatea de aproximativ 1.400 de miligrame de calciu. Alte alimente bogate în calciu sunt tofu, fulgii de ovăz și smochinele uscate.