Evitați aceste medicamente. Sunt situații când te poți alege cu dosar penal fără să ai vreo vină. Ele pot genera un rezultat pozitiv la testul antidrog. Care sunt acestea?
În ficat, majoritatea medicamentelor sunt metabolizate. Unele remedii pentru răceală conțin opioide. În cazul unui test de droguri, acestea pot genera rezultate pozitive la opioide chiar și la 3 zile după administrare.
De asemenea, picăturile nazale cu efedrină pot genera un rezultat pozitiv pentru amfetamine. Consumul acestor medicamente ar trebui să fie evitat înainte de a conduce un vehicul.
Test antidrog pozitiv în cazul unor medicamente
Dr. Cristian Paparău, medic primar legist și expert medico-legal, a oferit explicații pentru șoferi. Ea a atenționat că în cazul unui test de droguri efectuat în zilele următoare, rezultatul va fi pozitiv. Medicul a arătat că nu este vorba despre o reacție fals pozitivă, ci despre un rezultat real.
Întrebarea care se ridică pentru șoferi este legat de consumul unor medicamente. Astfel, chestiunea care trebuie lămurită este legată de utilizarea unei anumite combinații. Spre ibuprofen-codeină, pentru răceală sau pentru ameliorarea durerilor.
Evitați să vă suiți la volan timp de 3 zile
Medicul a fost întrebat dacă în acest caz ar trebui să evite să conducă timp de 2-3 zile.
Dr. Cristian Paparău a subliniat că nu ar trebui să conduci. Asta pentru că testele de laborator și chiar testele pentru substanțe efectuate de poliție în trafic vor indica rezultate pozitive. Aceasta ar conduce la interpretarea că te afli sub influența substanțelor. În concluzie, respectivii șoferi s-ar putea alege cu un dosar penal.
Aceste medicamente pot duce la dosar penal
El a explicat că e până când se vor finaliza analizele cu proba de sânge la Institutul Național de Medicină Legală va dura. Eventual se va face și o evaluare medico-legală care să determine prezența sau absența substanțelor psihoactive în corp în timpul conducerii în trafic. Până atunci, însă, consecințele pot include suspendarea permisului și inițierea unui dosar penal.
Reporterul Pro TV a vrut să știe dacă se face referire și la decongestionantele nazale. Ele adesea utilizate în cazuri de răceală și gripă. Aceste medicamente pot sau nu conduce la rezultate pozitive în ceea ce privește alte categorii de substanțe psihoactive?
Dr. Cristian Paparău menționează că în ceea ce privește decongestionantele nazale care conțin fenilefrină, acestea ar putea genera rezultate pozitive în testele pentru amfetamine. Există persoane dependente de picăturile nazale și nu le mai utilizează din cauza unei afecțiuni acute.