O analiză a cercetătorilor de la Universitatea Stanford și a publicației medicale The Lancet a dezvăluit că un număr mare de americani și canadieni sunt tot mai dependenți de opioide. Experții avertizează că, fără„intervenții urgente”, acest adevărat dezastru ar putea duce la moartea a până la 1,2 milioane de oameni, până în anul 2029.
Adică dublu față de numărul de decese cauzate de supradozele de medicamente înregistrate în America în ultimele două decenii, relatează Sciencealert.
Opioidele sunt substanțe analgezice cu acțiune foarte intensă, care se eliberează exclusiv pe baza unei rețete. Sunt indicate pacienților cu dureri moderate și severe care nu răspund la tratamentul cu anti-inflamatoare.
Explozie a deceselor provocate de opioide în 2020
Pandemia pare să fi pus gaz pe foc, în 2020 fiind înregistrate rate record de supradoze de opioide. În timp ce cifrele erau deja în creștere în SUA până la jumătatea anului 2019, în 2020 a avut loc o explozie, cu aproape 40 de procente, a deceselor cauzate de opioide sintetice precum Fentanilul.
În Canada, saltul a fost și mai mare, decesele crescând cu 67% într-un singur an.
Experții spun că pandemia a limitat accesul la unele servicii medicale și a copleșit sistemele de asistență medicală, creând, în același timp, factori de stres suplimentari, cum ar fi șomajul, acutizarea unor suferințe și dizabilitățile, toate acestea exacerbând, probabil, criza opioidelor.
Majoritatea oamenilor care mor din cauza supradozelor de Fentanil au primit mai întâi opioide pe bază de rețetă. Cu cât furnizorii de servicii medicale prescriu mai multe opioide, cu atât primesc mai mulți bani de la producătorii acestora.
Modurile în care sunt prescrise pot fi foarte periculoase.
Comisia Stanford-Lancet nu prezintă doar întreaga amploare a crizei actuale, dar recomandă și câteva soluții. Opioidele în sine nu sunt „bune” sau „rele”, notează autorii, dar modurile în care sunt prescrise aceste medicamente pot fi foarte periculoase.
Stoparea influenței nejustificate a industriei Big Phrarma asupra guvernelor
În 1996, Purdue Pharma a început să comercializeze agresiv un medicament opioid cu acțiune prelungită, numit OxyContin, ca formă „mai puțin dependentă” de management al durerii, pentru a fi utilizat nu doar în cazuri de cancer, intervenții chirurgicale sau îngrijiri paliative, ci și pentru proceduri dentare și fracturi. Deși forma de opioid din OxyContin nu este cel mai puternic analgezic, s-a dovedit a fi printre cele care dau cea mai mare dependență.
„Pentru a ne asigura că există măsuri de protecție pentru a reduce dependența de opioide și pentru a preveni ca alte medicamente care creează dependență să fie promovate, trebuie să punem capăt influenței nejustificate a industriei Big Phrarma asupra guvernului pentru utilizarea opioidelor. Aceasta include închiderea ușii care se învârte constant între autoritățile de reglementare și industrie”, susține Comisia Stanford-Lancet.
Comisia solicită țărilor cu venituri mari, în care se află producătorii de opioide, să extindă restricțiile și sancțiunile legale asupra operațiunilor globale.