Stimulantul, cunoscut sub numele de fenprometamină, a fost vândut ultima dată ca inhalator nazal, denumit Vonedrine, între anii 1940- 1950, dar de atunci a fost retras de pe piață și nu a mai fost niciodată aprobat pentru uz oral, potrivit studiului, publicat în revista Clinical Toxicology.

De asemenea, Agenția Mondială Antidoping interzice substanța în competițiile sportive. Noul studiu pare a fi primul care confirmă prezența fenprometaminei în suplimente, afirmă autorii.

Pe lângă fenprometamină, studiul a identificat alte opt stimulente interzise în sport și suplimente de slăbire, care au fost adesea amestecate împreună în diferite combinații pentru a crea „cocktailuri” de medicamente care nu au fost niciodată studiate pe oameni, susțin autorii.

„Acest lucru este cu adevărat surprinzător”, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Dr. Pieter Cohen, profesor la Cambridge Health Alliance și profesor asociat de medicină la Harvard Medical School.

Autorii au găsit până la patru stimulente diferite într-un singur supliment.

Nu sunt cunoscute riscurile consumului acestor combinații de stimulente, iar acestea nu sunt întotdeauna enumerate pe etichetele produselor, au menționat autorii.

Cercetătorii au găsit deterenol în 13 din cele 17 suplimente analizate. Următorul stimulent cel mai frecvent detectat a fost fenprometamina, prezentă în patru dintre cele 17 mărci.

Există foarte puține date despre siguranța fenprometaminei. Când a fost utilizată, în anii 1940, era disponibilă doar ca spray nazal, a spus Cohen. Efectele administrării orale a medicamentului, în modul în care oamenii îl consumă astăzi într-un supliment, sunt necunoscute.

Fenprometamina nu este primul stimulent din e timpul celui de-Al Doilea Război Mondial care apare în suplimentele alimentare. În 2004, după ce FDA a interzis ephedra stimulantă din suplimentele alimentare, producătorii au început să adauge alte stimulente experimentale.