Doctorul Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar ”Carol Davila” din București a vorbit, în cadrul dezbaterii online „Conștientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19”, susținută de DC News, despre administrarea de antibiotice în cazul infectării cu coronavirus.
Acesta a declarat că, în cazul infecțiilor critice, care au nevoie de ventilație, se folosește o terapie antibiotic empirică, bazată pe anumite criterii care țin de datele clinice ale pacientului. Medicul a mai precizat că procentul de cazuri care se internează și cu suprainfecție bacteriană este undeva sub 10 procente.
„În cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 critice, care sunt ventilate, vorbim în general de o terapie antibiotic empirică, bazată pe nişte criteria probabilistice care ţin de datele clinice ale pacientului, de datele de laborator, de aspectul imagistic şi de evoluţia sub tratament.
Însă, de cele mai multe ori, procentul de cazuri care se internează şi cu suprainfecţie bacteriană este mic şi, într-adevăr, este undeva la sub 10%.”, spune Valeriu Gheorghiţă.
Este greu de exclus o infecție bacteriană
Medicul infecționist a mai spus că este foarte greu să se excludă o infecție bacteriană și că atunci când la un pacient se observă o tendință a unei evoluții nefavorabile, clinicienii doresc să acopere probabilitatea.
”Din punct de vedere practic, clinic, este foarte greu să excludem de fapt o infecţie bacteriană, şi atunci la un pacient care poate avea o evoluţie rapid nefavorabilă de cele mai multe ori clinicienii doresc să acopere şi această probabilitate de infecţie bacteriană.”, mai spune acesta.
Tratamentul cu antibiotic nu aduce beneficii clinice
Doctorul Valeriu Gheorghiţă subliniază că tratamentul cu antibiotice nejustificat nu aduce niciun fel de beneficiu și că, dimpotrivă, poate avea rezultat negativ.
”Însă mesajul nostru este cât se poate de clar: tratamentul cu antibiotice nejustificat, administrat unui pacient care nu are nevoie şi care este doar în stadiul de infecţie virală, nu aduce beneficii clinice.
Dimpotrivă, poate să genereze selectarea unor germeni cu rezistenţă la antibiotice care, ulterior, pot să fie cauza unei infecţii pe care pacientul o dezvoltă în perioada imediat următoare sau, mai departe, pacientul la rândul lui poate să răspândească acele bacterii cu rezistenţă la tratamentele antibiotice.”, spune medicul infecționist.
”Din acest motiv, utilizarea antibioticelor responsabil vine la pachet cu respectarea strictă a tuturor măsurilor de prevenire şi de limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, iar cel mai important lucru rămâne igiena mâinilor”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă în cadrul dezbaterii online „Conștientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19”.