Niacina face parte din grupul de vitamine B, fiind numită vitamina B3. Ea joacă un rol în funcția sistemului nervos și în metabolism, ajutându-ne să transformăm alimentele pe care le consumăm în energie. Celulele noastre au nevoie și de niacină pentru a funcționa și a se dezvolta.

Suplimentele de niacină sunt adesea recunoscute ca având beneficii de vindecare a inimii. Iar mulți aleg să se autotrateze cu ele. Cu toate acestea, ar putea să nu fie o mișcare foarte inteligentă.

Există riscul ca un consum mare de niacină să facă astfel încat nutrienții să devină de fapt toxici pentru corp.

Niacina în doze mari, legată de consecințe grave asupra sănătății 

O echipă de medici de la New York Eye and Ear Infirmary a descoperit că un bărbat în vârstă de 61 de ani, care și-a  pierdut brusc vederea, luase aproximativ trei până la șase grame de niacină zilnic, timp de câteva luni.

Echipa a realizat imagini cu retina pacientului pentru a confirma că există leziuni celulare cauzate de niacină și a reușit să diagnosticheze o reacție toxică rară, numită maculopatie indusă de niacină. Ulterior, medicii au constatat că întreruperea utilizării vitaminei a inversat acest efect și a restabilit vederea pacientului.

Dureri de cap, amețeli, tensiune, glicemie crescută, greață

Administrarea zilnică a 1000 mg de niacină poate provoca dureri de cap, amețeli, tensiune arterială scăzută, glicemie crescută, greață, arsuri și dureri de stomac. Dozele mai mari pot provoca probleme de sănătate și mai grave, cum ar fi leziuni musculare, ulcere stomacale și chiar probleme hepatice. 

Niacina este un nutrient esențial, care poate face parte din dietă consumând pește, avocado, arahide, ciuperci, orez brun și produse din grâu integrall.