Nu mai luați aceste pastile! Sunt extrem de nocive pentru organism. Pot duce la orbire
Mulți români iau medicamente după ureche, iar numărul acestora a crescut și mai mult de când cu coronavirusului. Unii oameni spun că iau anumite medicamente după ureche din cauză că le este frică să meargă la doctor pentru a nu se infecta cu COVID-19, asta în timp ce medicii trag din nou un semnal de alarmă și spun că ceea ce fac ei este extrem de riscant.
Unul dintre riscurile la care ne expunem atunci când luăm pastile după ureche, fără îndrumarea medicului, este orbirea. Medicul Monica Pop spune că există riscul ca atunci când avem ochii uscați, înroșiți, lăcrimare sau vedere neclară simptomele să fie provocate de către anumite medicamente care au efecte secundare, scrie Antena 3.
Reacțiile adverse pot duce la pierderea vederii
De asemenea, medicul mai spune că medicamentele pot genera reacții simple, precum o iritație, însă pot ajunge și la pierderea completă a vederii.
„Există nenumărate categorii de medicamente pe al căror prospect se regăsesc și efecte secundare ca tulburările de vedere. Astfel, ce trebuie să știm este că medicamentele cu cel mai mare risc sunt anticoncepționalele, inclusiv cele de nouă generație.
Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase.
Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte. Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom. Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit la spital șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă (…)”, a atras atenția medicul Monica Pop.
Atenție și la medicamentele anti-depresie
Monica Pop explică faptul că medicii nu știu de ce se declanșează această boală, dar unele medicamente sunt de vină pentru aceste probleme.
„În momentul în care clipești, lacrimile se răspândesc pe suprafața ochiului. Acest lucru îndepărtează impuritățile și previne infecțiile. De asemenea, te ajută să vezi clar.
Unele medicamente scad producția de lacrimi. Dacă se întâmplă acest lucru, ochii vă pot ustura, arde sau pur și simplu vă vor răni. S-ar putea să simți că aveți nisip în ochi. De asemenea, este posibil să aveți vederea încețoșată sau să fiți sensibili la lumină.
Mai multe medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot declanșa boala. Medicii nu știu de ce. Unii cred că se datorează faptului că schimbă structura ochiului și permit formarea fluidelor și a altor materiale.
Există multe tipuri de glaucom. Unul dintre ele – glaucomul acut cu unghi închis – este o urgență medicală. Apare când din cauza unei creșteri bruște a tensiunii intraoculare. Netratat, poate duce la orbire. Medicamentele utilizate pentru depresie, boala Parkinson, convulsii, ulcere, astm, aritmie și hemoroizi pot provoca și acest tip de glaucoma”, avertizează prof. dr. Monica Pop, medic oftalmolog.