Pateul de porc este unul dintre cele mai cumpărate alimente din magazine, el fiind nelipsit de pe lista de cumpărături a românilor. Deși în mod normal pateul ar trebui să aibă ca ingredient principal ficatul de porc, multe conserve au alt ingredient principal.
Mare atenție la pate! Conține doar 15% ficat de porc
Acest lucru a fost scos la iveală în urma unui studiu realizat de InfoCons pe baza etichetelor produselor de tip pate ce se regăsesc pe rafturile magazinelor din România.
În urma analizării a 40 de produse, s-a descoperit că ficatul de porc se găsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47%. Deși ficatul de porc ar trebui să fie ingredientul principal, s-a descoperit că ingredientul a fost înlocuit cu altul.
Așadar, 45% dintre produsele analizate au ca ingredient principal apa, 37,5% au ca ingredient principal ficatul de porc, 12,5% au ca ingredient principal slănina, iar 5% au ca ingredient principal alt tip de carne.
Pe lângă aceste ingrediente, InfoCons a descoperit că produsele analizate au mai conținut:
- proteină animală din sau de porc – 25%
- slănină – 77,5%
- șorici – 37,5%
- proteină animală din porc, șorici și slănină – 15%
Pateul, plin de aditivi alimentari
InfoCons a scos la iveală că 72,5% dintre produsele analizate conțin E-uri (aditivi alimentari), precizând, de asemenea, că numericul de aditivi alimentari variază între 0 și 6.
- 5% din produse au în compoziție 6 E-uri
- 7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri
În produsele analizate s-a descoperit nitrit de sodiu – E250 (96,55%), carmina – E120 (31,03%), caragenan – E407 (13,79%) și trifosfați de sodiu – E451 (13,79%).
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale, astfel că valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal, cantitatea de grăsimi variază între 4,1g și 29.9g, iar cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1,4g și 10.8g.
”Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons.