Carnea procesată, un pericol pentru sănătate
Nutriționistul Trista Best spune că anumite tipuri de carne pot avea un impact negativ asupra funcției cognitive din cauza nivelului ridicat de grăsimi saturate, sodiu și metodelor dăunătoare de gătit. Potrivit acesteia, carnea procesată, carnea roșie și carnea arsă ar trebui evitate. Sau cel puțin consumate cu moderație. Aflați mai multe despre riscurile fiecărui tip de carne, potrivit Shefinds.
„Carnurile procesate sunt deosebit de nocive din cauza nivelurilor ridicate de sodiu, grăsimi saturate și nitrați/nitriți”, avertizează Best.
„Aceste componente pot duce la inflamație și stres oxidativ, care sunt legate de declinul cognitiv”, explică ea.
Pe lângă hot-dog, alte cărnuri procesate includ slănina, cârnații, mezelurile. Best notează că studiile sugerează o legătură între consumul de carne procesată și un risc crescut de boli neurodegenerative, precum demența. Optând pentru carnea integrală, neprocesată, puteți reduce aceste riscuri.
Carnea roșie
Dacă ești îngrijorat de sănătatea creierului, e bine să te gândești de două ori la consumul de carne roșie.
„Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate, ceea ce poate crește riscul bolilor de inimă”, spune Best.
„Indirect, acest lucru poate afecta fluxul de sânge către creier, reducând chiar funcția cognitivă în timp”, adaugă Best.
Consumul excesiv de carne roșie a fost asociat cu o inflamație crescută și o sănătate precară a creierului. Limitarea consumului de carne roșie și echilibrarea consumului, cu opțiuni de proteine slabe, poate sprijini o mai bună funcție cognitivă.
Limitați consumul de carne roșie și procesată: reduceți cât mai mult consumul de carne procesată, precum slănină și cârnați și carne roșie neprocesată. În schimb, mâncați porții mai mici și consumați carne roșie mai rar.
Includeți mai multe alimente pe bază de plante: includeți în dietă o varietate de proteine pe bază de plante, cum ar fi fasole, linte și tofu. Aceste opțiuni nu sunt doar mai sănătoase, ci oferă și nutrienți esențiali și fibre. Alegeți proteinele slabe: dacă mâncați de obicei multă carne, alegeți carnea slabă: pui sau pește. Acestea pot avea un impact mai mic asupra riscului de diabet decât carnea roșie și procesată.
Carnea arsă
Carnea gătită la temperaturi ridicate poate fi un pericol pentru creier.
„Gătirea cărnii la temperaturi ridicate, cum ar fi prepararea ei la grătar sau prăjirea în tigaie, poate produce produse finale de glicație avansată (AGE) și amine heterociclice (HCA)”, spune Best.
„Acești compuși pot deteriora celulele creierului și pot contribui la inflamație”, subliniază ea, potrivit Shefinds.
Carnea procesată, unul dintre cele mai nocive alimente
Afecțiunile cardiace reprezintă principala cauza de deces în SUA. Dacă factorii genetici și anumite medicamente le pot agrava, problemele cardiace pot fi exacerbate și de dietă. Carnea procesată este unul dintre cele mai nocive alimente pentru sănătatea inimii.
Mai multe detalii despre modul în care aceste cărnuri procesate pot dăuna sănătății, mai ales după vârsta de 40 de ani, a oferit medicul cardiolog Raed Bargout dintr-un spital din Atlanta.