Carnea de pește este una de calitate superioară, iar icrele sunt și ele la rândul lor un aliment hrănitor. Deși majoritatea peștilor au icre comestibile, există și câteva excepții printre care mreana, somnul pitic și mihaltul, ale căror icre sunt toxice.

În ceea ce privește modul de manifestare al simptomelor, intoxicatia cu icrele acestor specii nu este una gravă. Ea se manifestă prin greață, durer de cap, dar și diaree. Totodată, icrele de somn sunt neplacute la gust si relativ indigeste, provocand intoxicatii doar in cazul persoanelor sensibile, scrie realitatea.net. 

Totodată, sursa citată precizează și avantajele, dar și dezavantajele consumului de icre preparate acasă. Mai exact, acestea au un conținut relativ ridicat de colesterol și trebuie să fie consumate doar ocazional de care varstnici si de catre persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului circulant.

Icrele care conțin paraziți

În același timp, caviarul si icrele conservate au un continut destul de ridicat de sodiu si de clor și este recomandată evitarea consumului în caz de hipertensiune, retentie hidrica, boli cronice degenerative.

Icrele negre si cele rosii, adică cele de Manciuria au un nivel ridicat de purine și nu sunt recomandate în cazul persoanelor care  suferă de gută sau hiperuricemie.

În ceea ce privește icrele care provin de la păstrăv, în cazul lor este nevoie de o atenție sporită deoaree există posibilitatea de a fi infestate cu ouale celei mai lungi tenii, vierme lat parazit intestinal lung de 10–20 m, botriocefalul Diphyllobotrium latum.

În general, pentru distrugerea parazitului, acest tip de icre trebuie sărat și congelat obligatoriu, sau tratat termic înainte de a fi consumat. Se recomandă o atenție sporită și la icrele de știucă, dar și la cele ale anumitor specii de somon și șalău.