Pilotul Titi Aur susține că ultimele modificări ale Codului Rutier vizează, în special, „șoferii teribiliști”, care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor, fără să se gândească că ar putea ucide pe cineva.

„Modificările care s-au făcut, din punctul meu de vedere, erau necesare. Aș putea spune că anumite măsuri ar fi trebuit să fie mai dure pentru anumite fapte, pentru că aceste măsuri, prin această modificare, se raportează în primul rând la categoria de șoferi teribiliști.

Când spun teribilism mă refer la șoferul care face lucruri aproape extreme și foarte riscante în mod conștient: se urcă băut la volan, se urcă drogat la volan, merge cu viteză foarte mare, face concurs în trafic, face depășiri riscante, exagerate. Așa e modelul, face mereu, în continuu.”, a explicat acesta.

Acolo se ajunge repede la anularea permisului de conducere

Titi Aur a spus că în alte țări europene, dacă ești prins băut la volan faci închisoare pe loc, chiar dacă nu ai comis niciun accident rutier, fiind convins că legile ar trebuie să fie mai aspre și-n România.

[poll id=”868175″]

„Pentru această categorie, care în statisticile poliției apare responsabilă de 15-20% din accidentele grave, cu răniți, într-adevăr trebuiau măsuri mai dure. Dacă ne uităm la Suedia, o referință pentru Europa, acolo se ajunge repede la anularea permisului de conducere, la confiscarea mașinii, chiar la ani de închisoare doar pentru gesturi. Nu trebuie neapărat victime”, a declarat expertul în conducere defensivă.

Viteza, o altă problemă a șoferilor români

Pilotul a explicat că nu doar șoferii beți sau drogați intră în categoria „teribiliștilor”, ci și oamenii care circulă cu viteze mai mari decât limita legală.

„Trebuie să ținem cont că în România anumite gesturi aparent extreme nu se petrec doar din asumarea celui de la volan. În 80% din accidente cel de la volan fie nu a fost învățat corect să facă, nu știe cum să facă, fie este un șofer normal, dar are momente în care face o greșeală sau o înlănțuire de greșeli pentru că nu conștientizează că lui i se poate întâmpla.

Acest șofer nu crede că a intrat în zona de teribilism. El crede că nu e o problemă că a depășit și el o dată viteza. Dau un exemplu, în loc să meargă cu 50 km/h în localitate merge cu 70-80 km/h în localitate. I se pare lui că nu e atât de mult, se duce în zona de teribilism fără să-și asume sau să conștientizeze”, a spus acesta pentru DC News.